Άσκηση «Θαλασσόλυκος»: Τουρκικό υποβρύχιο στα ύδατα της Κρήτης

(Φωτογραφία αρχείου)

Ξεκινά η άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε διεθνή ύδατα


Βόρεια και κεντρικά των υδάτων της Κρήτης θα βρίσκεται υποβρύχιο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος», που πραγματοποιείται σε διεθνή ύδατα.

Λόγω αυτού φαίνεται να υπάρχει προσωρινή δυσαρέσκεια, σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή, εντός της Συμμαχίας για την Τουρκία.

Ειδικότερα, η Τουρκία έκανε γνωστό στο «ενενήντα» αυτή την πρόθεση και πριν γίνει η υπηρεσιακή εκπομπή από την πλευρά της Νατοϊκής βάσης του Πεδίου Βολής Κρήτης για τις επικείμενες δραστηριότητες που έχει.

Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος, σύμφωνα με το hellasjournal.com, της ακύρωσης βολών με οπλικά αντιαεροπορικά συστήματα της Γερμανίας που είχαν προγραμματιστεί και γι’ αυτό το λόγο ταξίδεψαν στην Κρήτη από τις βάσεις τους. Πάντως αυτό το περιστατικό μένει ουσιαστικά στο επίπεδο της «δυσαρέσκειας» και τίποτα περισσότερο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως οι Σύμμαχοι δείχνουν την κατανόηση, μιας μεγάλης διακλαδικής άσκησης χώρας κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, οπότε δεν αναμένεται και κάποιου άλλου είδους αντίδραση. Άγνωστο παραμένει αν το Τουρκικό υποβρύχιο τις επόμενες ημέρες θα επιδοθεί σε ανθυποβρυχιακά γυμνάσια, γεγονός που θα φέρει στο Βόρειο Κρητικό πέλαγος πτητικά μέσα της γειτονικής χώρας.

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μετακινήσει για τον “Θαλασσόλυκο” κι άλλα υποβρύχια τα οποία παρακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ξεκινά τις επόμενες ώρες η ανάπτυξη του Τουρκικού Στόλου Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι μονάδες επιφανείας της Τουρκίας έχουν επιδοθεί έως στιγμής σε τεχνικές ασκήσεις σε δικές τους περιοχές, τόσο στον Κόλπο Ξηρού όσο και σε κόλπους στα Βόρεια της κατεχόμενης Κύπρου.

Πρόκειται για μια περιοχή όμως που αυτό το διάστημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις πειρατικές κινήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές που εκτοξεύει αν δεν περάσει και αυτή στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Από σήμερα, τις μεσημεριανές ώρες θα φανούν ουσιαστικά οι προθέσεις των Τούρκων επιτελών και τι είδους διαταγές έχουν πάρει τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας μιας και θα ξεκινήσει η ανάπτυξή τους στο Αιγαίο.

Επειδή η άσκηση λαμβάνει χώρα σε τρεις θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο), στο Αιγαίο που είναι το πεδίο άμεσου ενδιαφέροντος για το Πολεμικό Ναυτικό, βλέπουν να κινούνται περίπου δεκαπέντε ουσιαστικές μονάδες επιφανείας (Φρεγάτες, υποβρύχια, Κορβέτες, πυραυλάκατοι).

Στον αέρα, πάντως, ήταν, χθες, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες που ο αριθμός των αερομαχιών ήταν αισθητά υψηλός θυμίζοντας άλλες παλαιότερες εποχές, δεν έγινε καμία. «Περιέργως» τα αεροσκάφη που παραβίασαν το FIR Αθηνών παρά το γεγονός πως ο αριθμός τους ήταν κατ ελάχιστο αυξημένος με το προηγούμενο διάστημα (14/ 21), τα περισσότερα δεν έφεραν οπλισμό, παρά μόνο δυο F-16.

Ο αριθμός των παραβάσεων κινήθηκε πάνω κάτω στα καθημερινά επίπεδα (25). Κυρώσεις από την ΕΕ ζητούν Αθήνα και Λευκωσία για την Τουρκία Τη στιγμή που στην περιοχή μας διεξάγεται ο “Θαλασσόλυκος”, οι κ. Αποστολάκης και Αγγελίδης στις Βρυξέλλες έθεσαν το θέμα της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Οι δυο υπουργοί ζήτησαν από τους ομολόγους τους να προχωρήσουν σε μέτρα απέναντι στην Τουρκία από τη στιγμή που απειλείται ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Απ’ ότι φαίνεται όμως οι Ευρωπαίοι δείχνουν ιδιαίτερα αργά αντανακλαστικά σε αντιδράσεις κατά της Τουρκίας.

Οι περισσότερες χώρες, αν όχι όλες διατηρούν άριστες εμπορικές σχέσεις με τη νευρική γειτονική χώρα και προφανώς δεν επιθυμούν να διαταραχθούν αυτές οι επαφές. Οι διπλωματικές πιέσεις δεν θα σταματήσουν ούτε από την Αθήνα ούτε από τη Λευκωσία τη στιγμή μάλιστα που απ’ ότι φαίνεται η ρουλέτα της ευρύτερης περιοχής έχει ξεκινήσει έναν νέο κύκλο. Το που θα κάτσει η μπίλια στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και Τουρκίας- Ρωσίας θα φανεί και φυσικά το κατά πόσο όλες οι χώρες είναι διατεθειμένες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της αλληλεγγύης δίπλα στους Κυπρίους.