Έκταση στον Αθερινόλακκο αγόρασε η καταριανή Powerglobe

Η καταριανή Powerglobe προέβη, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία, σε συμφωνία αγοράς έκτασης στον Αθερινόλακκο της Κρήτης προκειμένου να αναπτύξει το σχέδιό της με τίτλο “Power4Crete”, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ενός πλωτού τερματικού LNG και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με σκοπό την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο θα έχει ισχύ 120 μεγαβάτ με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, ενώ αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία θα αναπτύξει, σχεδιάσει, κατασκευάσει, διαχειριστεί και θα συντηρήσει τη μονάδα και τον σχετικό εξοπλισμό και τις υποδομές.

Σημειώνεται ότι το Power4Crete είναι το πρώτο έργο του είδους του στη Μεσόγειο, το οποίο συνδυάζει την ηλεκτροπαραγωγή με ένα πλωτό τερματικό LNG, δηλαδή το λεγόμενο FSRU. Σύμφωνα με τον Δρ. Γιούσεφ Χεγκάζι της Powerglobe, είναι ιδανικό για την προμήθεια ηλεκτρισμού σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Η Powerglobe ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συστήσει ομάδα εργασίας στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή έξι Ελλήνων ειδικών και με τη στήριξη των κεντρικών της γραφείων στη Ντόχα.

Η αξία της αγοράς της σχετικής έκτασης ανήλθε σε 3,36 εκατ. ευρώ, ενώ του όλου σχεδίου εκτιμάται σε 12 εκατ. ευρώ με ολοκλήρωση το Νοέμβριο του 2020.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία είχε υποβάλει αιτήσεις χορήγησης άδειας ΑΣΦΑ και προμήθειας φυσικού αερίου στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον φετινό Απρίλιο.