Ένας… “Κρητικός” από την Ολλανδία στο τιμόνι της Χειρουργικής Ογκολογικής

Μετά την αφυπηρέτηση του καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα, νέος διευθυντής της Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής είναι ο καθηγητής κ. Έλκο Ντεμπρέ

Ο Ε. ΝΤΕΜΠΡΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ


Ο Ολλανδός καθηγητής κ. Έλκο Ντεμπρέ, ο οποίος εδώ και δεκαετίες ζει στην Κρήτη, που είναι πλέον η δεύτερη πατρίδα του, ανέλαβε τη διεύθυνση της Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Ο κ. Ντεμπρέ αναλαμβάνει στη θέση του καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο και ως γνωστόν είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Ο ίδιος, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του πρύτανη του Π.Κ. και από τότε είναι στο «τιμόνι» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, σε επιστολή του που είχε τίτλο «Μικρός (απο)χαιρετισμός μεγάλο ευχαριστώ», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έπειτα από τριάντα και πλέον χρόνια, συνεχούς και γόνιμης παρουσίας μου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έκλεισε ένας σημαντικός επαγγελματικός κύκλος, που περικλείει τα καλύτερα, ίσως, επαγγελματικά και προσωπικά μου χρόνια, τις πιο ενδιαφέρουσες και μεστές εμπειρίες ζωής”.

Το βιογραφικό του νέου διευθυντή του τμήματος

Στο βιογραφικό του κ. Ντεμπρέ μεταξύ άλλων σημειώνεται:

“Ο Eelco de Bree γεννήθηκε στις 5-12-1966 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και αποφοίτησε το  1991 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Στην Κλινική Χειρουργικής  Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ολοκλήρωσε επιτυχώς την ειδικότητα  της Γενικής Χειρουργικής το 1998. Επίσης εγγράφτηκε στο Μητρώο της Ειδικότητας Γενικής  Χειρουργικής της Βασιλικής Ολλανδικής Ιατρικής Εταιρείας (Specialist Register, Royal Dutch  Medical Association).

Από το 1998 έως το 2000 μετεκπαιδεύτηκε σε έμμισθη θέση στο Ολλανδικό  Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (Antoni van Leeuwenhoek Hospital) στο Άμστερνταμ. Το 1999 εκπόνησε  επιτυχώς τη Διδακτορική του Διατριβή και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας  του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Επιμελητής Β ́ του Ε.Σ.Υ. στην Κλινική  Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Το 2004 εκλέχτηκε  Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ τον  Μάρτιο του 2014 διορίστηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής στο ίδιο  Πανεπιστήμιο.

Toν Φεβρουάριο του 2016 έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής –  Χειρουργικής Ογκολογίας, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 διορίστηκε Καθηγητής Πρώτης Βαθμίδας  Γενικής Χειρουργικής – Χειρουργικής Ογκολογίας.

Το 2014 έλαβε στην Ολλανδία και τον τίτλο του  Χειρουργού Ογκολόγου και συνεπώς είναι εγγεγραμμένος ως Γενικός Χειρουργός και ως  Χειρουργός Ογκολόγος στον Μητρώο των Ειδικοτήτων της Βασιλικής Ολλανδικής Ιατρικής  Εταιρείας (Specialist Register, Royal Dutch Medical Association). Εκτελεί το κλινικό του έργου  στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Στο  πλαίσιο της μετεκπαίδευσης επισκέφτηκε επιπλέον τις χειρουργικές κλινικές του Πανεπιστημιακού  Νοσοκομείου του Μάνχαϊμ / Χαϊδελβέργης και του Ολλανδικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Η έρευνά του, οι δημοσιεύσεις του και το κλινικό του έργο έχουν εστιαστεί στη Χειρουργική  Ογκολογία. Τα ιδιαιτέρα αντικείμενα ενδιαφέροντος του αποτελούν το μελάνωμα, το σάρκωμα, ο  καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού, η αντιμετώπιση της περιτοναϊκής  καρκινωμάτωσης και η περιοχική χημειοθεραπεία (όπως η διεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή  υπερθερμική χημειοθεραπεία).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και  πάνω από 50 σε ελληνικά περιοδικά, ενώ έχει συμβάλλει στη συγγραφή 11 ιατρικών βιβλίων και  είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά εθνικά  και διεθνή συνέδρια. Από το 2013 έως το 2017 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας και Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού «Hellenic  Surgical Oncology».

Από το 2017 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού  «Hellenic Journal of Surgery». Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής οκτώ διεθνών περιοδικών και  κριτής για περίπου 80 διεθνή περιοδικά. Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι  υπεύθυνος του μαθήματος «Χειρουργική Α’» και διδάσκων στο πλαίσιο των μαθημάτων  «Χειρουργική Α’», «Χειρουργική Γ’» και «Θεραπευτική στρατηγική νεοπλασματικών νόσων»  καθώς και στην κλινική άσκηση χειρουργικής των φοιτητών.

Ήταν από το 2010 έως το 2014 μέλος  της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών και είναι από το 2011 μέλος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών  Σπουδών της Ιατρικής Σχολής”.