Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την απαγωγή Λεμπιδάκη – Εν αναμονή των ποινών για τους 12 κατηγορούμενους

Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για την υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε πως και οι 12 κατηγορούμενοι είναι ένοχοι:

για αρπαγή, 2 εξ αυτών μόνο για απλή συνέργεια(Ο 39χρονος Ρεθυμνιώτης,Ο 41χρονος Ρεθυμνιώτης από την Αθήνα)

και 12 ένοχοι για απόπειρα εκβίασης με τους 4 για απλή συνέργεια(Ο 46χρονος ακτιβιστής, Ο 39χρονος Ρεθυμνιώτης, Ο 41χρονος Ρεθυμνιώτης από την Αθήνα, Ο 44χρονος Ρεθυμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας)

6 εκ των κατηγορουμένων για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης(Ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης,41χρονος φύλακας, 44χρονος Ρεθυμνιώτης,47χρονος «παππούς»)

4 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (Ο 44χρονος Ρεθυμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας, 41χρονος φύλακας,Ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης, 23χρονος από τα Σφακιά)

4 για κατοχή πολεμικού τυφεκίου και οπλοφορία(Ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης, 23χρονος από τα Σφακιά 47χρονος «παππούς», 46χρονος ακτιβιστής)

Η διαδικασία συνεχίζεται καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά οι ποινές.

Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας

Μετά την μαραθώνια αγόρευσή της, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων, ανά περίπτωση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλοι τους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, συμμετέχοντας στην εγκληματική οργάνωση που απήγαγε τον επιχειρηματία. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη η έρευνα να επεκταθεί και σε επιπλέον τέσσερα άτομα, προκειμένου να καταδειχθεί ή όχι η εμπλοκή τους, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία.

Αναλυτικά:

 • Για τον 44χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας πρότινε την ενοχή του για αρπαγή, παράνομη κατακράτηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης.
 • Για τον τον φύλακα από τη Θεσσαλονίκη, ζητά την ενοχή του για αρπαγή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
 • Για τον επιχειρηματία από το Ρέθυμνο, ζητά την ενοχή του για απόπειρα εκβίασης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης
 • Για τον τον νεαρό από τα Σφακιά, για απόπειρα εκβίασης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης
 • Για τον τον κτηνοτρόφο από τα Σφακιά, για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατοχή πολεμικού τυφεκίου
 • Για τον τον μεσίτη, ζητά την ενοχή του για απόπειρα εκβίασης και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
 • Για τον τον ακτιβιστή από το Ρέθυμνο, για αρπαγή, απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
 • Για τον υπάλληλο του ιδιοκτήτη της μάνδρας, για αρπαγή, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατοχή πολεμικού τυφεκίου

Για τους 4 κατηγορούμενους που δεν είναι προφυλακισμένοι πρότεινε:

 • Για τον 1ο απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης
 • Για τον 20 κατηγορούμενο, ζήτησε την ενοχή του για απόπειρα εκβίασης, συγκρότηση αλλά και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
 • Για τον 30 κατηγορούμενο απλή συνέργεια σε αρπαγή και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης
  και
 • για τον 4ο κατηγορούμενο απόπειρα εκβίασης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου του 2018, οπότε και ενώπιον της Έδρας εμφανίστηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 12 άτομα. Από τους 12 κατηγορούμενους, οι 8 παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.