Έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στην Αττική: Ταυτοποιήθηκε ένα από τα καλάσνικοφ με τις επιθέσεις της “Επαναστατικής Αυτοάμυνας”

eurokinissi

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δύο άντρες, ηλικίας 41 και 45 ετών αντίστοιχα, και μία 39χρονη γυναίκα, έχουν διενεργηθεί 13 κατ’ οίκον έρευνες, έχουν προσαχθεί για εξέταση 15 άτομα και έχει κατασχεθεί σημαντικός αριθμός όπλων και εκρηκτικών.


Τεράστιας σημασίας για την πορεία των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αποδείχτηκε ο εντοπισμός και η κατάσχεση του οπλοστασίου που βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των κατ’ οίκον ερευνών και ειδικά των πέντε καλάσνικοφ.

Μοιραία ο νους των Αρχών στράφηκε προς την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ή την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας», δύο τρομοκρατικές οργανώσεις δηλαδή, όπου στη πρώτη περίπτωση σημειώθηκαν επιθέσεις και με καλάσνικοφ και με τοποθέτηση ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών και στην δεύτερη, επιθέσεις με καλάσνικοφ και ρίψη χειροβομβίδων.

Την απάντηση έδωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. που ανακοινώθηκε επισήμως από την ΕΛ.ΑΣ.:

«Από την μέχρι τώρα βαλλιστική εξέταση σε πολεμικά τυφέκια τύπου Kalasnikov, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικία της οδού 17ης Νοέμβρη 57 στον Χολαργό, έχει προκύψει ταύτιση ενός πολεμικού τυφεκίου με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία στις 21 Οκτωβρίου 2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό.

Επίσης, ένα ακόμα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalasnikov έχει ταυτοποιηθεί με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»:

  • Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, κατά την οποία επήλθε τραυματισμός αστυνομικού.
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.
  • Σημειώνεται ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την ρίψη χειροβομβίδας, την 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε επέλθει τραυματισμός αστυνομικού».

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται ειδικά τώρα που γνωρίζουν ποιους έχουν στα χέρια τους και τι ενδεχομένως μπορεί να ετοίμαζαν, ειδικά αυτή την χρονική περίοδο και ειδικά όταν έχουν αποδείξει πως είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ένοπλες επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών όπως είχαν πραγματοποιήσει στην Χαριλάου Τρικούπη.

Τα αποτελέσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων όμως φανερώνουν και την πραγματικότητα μίας άλλης συλλογιστικής, αυτής των συγκοινωνούντων δοχείων στην τρομοκρατία, ειδικά μετά την εντοπισμό και την σύλληψη του 41χρονου Β.Σ. που είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 43 του Ν. 4489/2017 (νόμος Παρασκευόπουλου).

Οι συλληφθέντες φαίνεται να είχαν επιδοθεί σε ένοπλες ληστείες το τελευταίο χρονικό διάστημα πιθανόν για την χρηματοδότηση της οργάνωσής τους και την συλλογή οπλισμού για νέα χτυπήματα. Με το που μπόρεσαν οι Αρχές λοιπόν να ταυτοποιήσουν την εμπλοκή τους στην πρόσφατη ληστεία του Χολαργού προχώρησαν άμεσα σε εφόδους και συλλήψεις και μάλιστα στις Λεωφόρους Αλεξάνδρας και Κατεχάκη πιστεύουν ότι η επέμβαση της Αντιτρομοκρατικής έγινε σε καίριο χρονικό σημείο και λίγο πριν γίνει ίσως κάποιο «εντυπωσιακό» χτύπημα.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής

Για την συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας βεβαίως ότι θα ακολουθήσει και νεότερη ενημέρωση, αφού η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής εκτεταμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και έχουν πραγματοποιηθεί 13 κατ’ οίκον έρευνες, έχουν προσαχθεί 15 άτομα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπου εξετάζονται, ενώ έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δύο άντρες, ηλικίας 41 και 45 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών, παράβαση του Νόμου περί όπλων και πλαστογραφία.

Για τις ίδιες ενέργειες κατηγορείται και τρίτος άντρας, ηλικίας 46 ετών, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον, έχει συλληφθεί και μία 39χρονη, η οποία κατηγορείται για παράβαση του Ν. περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από συστηματική έρευνα, διακριβώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η εμπλοκή τους στη ληστεία που έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες της 21 Οκτωβρίου 2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό και εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Σημειώνεται ότι ο 41χρονος είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 43 του Ν. 4489/2017 υπό τον όρο ανάκλησης του υπολοίπου της ποινής [τρία έτη, έξι μήνες και 26 ημέρες], σε περίπτωση που υποπέσει μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή του σε νέα αξιόποινη πράξη από δόλο και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, θα εκτίσει αθροιστικά το υπόλοιπο της ποινής του.

Μέχρι στιγμής στις διενεργηθείσες κατ’ οίκον έρευνες έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, 5 πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο, δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα, δύο πυροβόλα πιστόλια, 4 χειροβομβίδες δακρυγόνου CS, 6 κοινοί πυροκροτητές, 9 ηλεκτρικοί πυροκροτητές, δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές, ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT), δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα, τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας και τρία σώματα χειροβομβίδας.

Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις».

Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό

“Θέλω να συγχαρώ την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πολύ μεγάλη επιτυχία. Να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή μου ότι θα τελειώσουμε οριστικά και αμετάκλητα με το πρόβλημα της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.