Έρχεται άνοδος στην τιμή του λαδιού, παρά τα “παιχνίδια” αισχροκέρδειας

Η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει στην τιμή του λαδιού ίδιας ποιότητας από τη μια περιοχή της Κρήτης σε μια άλλη, έχει προκαλέσει την οργή των ελαιοπαραγωγών που κάνουν λόγο για «παιχνίδια» σε βάρος τους.

Στη διάρκεια της εκπομπής του Μανώλη Αργυράκη στο Ράδιο Κρήτη, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της τιμής του ελαιολάδου και συγκεκριμένα η μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται από μια περιοχή σε μια άλλη, για προϊόν το οποίο έχει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Όπως επισημάνθηκε, για το ελαιόλαδο ποιότητας 0.3 γραμμών, σε άλλη περιοχή βλέπουμε τιμή 3 ευρώ (ή και λίγο παραπάνω) και σε άλλη τιμή, στα 2.60 ευρώ το κιλό.

Για «παιχνίδια» από συγκεκριμένους επιτήδειους, εμπόρους κυρίως, έκαναν λόγο οι καλεσμένοι στην εκπομπή του κ. Αργυράκη. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών – Ελαιουργών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης επισήμανε ότι μιλάμε για μια κατάσταση δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς, τη στιγμή που θα έπρεπε στους ίδιους να δίνονται κίνητρα για να συνεχίζουν να ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο.

Αντ’ αυτού, ειδικά τη φετινή χρονιά, που είχε πολύ μεγάλες δυσκολίες, οι παραγωγοί βλέπουν να παίζονται και «παιχνίδια» στις πλάτες τους. Για αυτό και ο κ. Ιερωνυμάκης επισήμανε πως είναι ανάγκη να υπαρχει ένας αγροτικός Σύλλογος σε κάθε Δήμο, προκειμένου να ελέγχεται η κατάσταση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης, αφού επιβεβαίωσε την ύπαρξη περιστατικών, όπου η απόκλιση στην τιμή του λαδιού φτάνει και τα 40 λεπτά, ανέφερε πως οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν και οι ίδιοι την τύχη στα χέρια τους. Πρέπει να αντισταθούν, ώστε να επέλθει μια ισορροπία στην αγορά. Να μην δίνουν αφειδώς το λάδι τους, αλλα να διεκδικούν καλύτερη τιμή.

Και έκανε κλείνοντας την πρόβλεψη ότι το λάδι θα πάρει μια αύξηση το επόμενο διάστημα, η οποία – υπό συνθήκες – μπορεί να φτάσει και τα 10 με 15 λεπτά.