Έρχονται «πράσινα» ψηφιακά πιστοποιητικά για ελεύθερη μετακίνηση – Τα κριτήρια

copyright: APImages
Ψηφιακά πιστοποιητικά για ελεύθερη μετακίνηση ετοιμάζει η Ε.Ε. γεγονός που θα διευκολύνει και τον τουρισμό στη χώρα μας

Ένα νέο ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό που θα διευκολύνει τη μετακίνηση των πολιτών στους κόλπους της Ε.Ε. αλλά και σε άλλες χώρες, σκοπεύει να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται άλλωστε για μία σκέψη που είχε ξεκινήσει από τη χώρα μας και φαίνεται πως σιγά σιγά υιοθετείται από την Ευρώπη παρότι υπάρχουν ακόμη αντιρρήσεις και δισταγμοί από κάποιες χώρες όπως από τη Γερμανία και κυρίως τη Γαλλία.

Το «διαβατήριο»

Πάντως την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά που θα δίνουν ελευθέρας στα ταξίδια σε όσους είτε είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν νοσήσει και πλέον έχουν αντισώματα. Τα τρία κριτήρια για να εκδώσει και να χρησιμοποιεί κανείς πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι:

  • Να έχει εμβολιασθεί κατά της covid
  • Να έχει αναρρώσει άρα να διαθέτει αντισώματα
  • Να έχει αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως σκοπεύει να υιοθετήσει τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, διασφαλίζοντας μάλιστα τα ατομικά δικαιώματα όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα αρμόδια όργανά της. Τα «διαβατήρια» θα διευκολύνουν πάντως τη μετακίνηση των πολιτών εντός της Ευρώπης, ενώ γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθούν και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το γεγονός πάντως ότι θα υπάρχει και μία κατηγορία πιστοποιητικών που θα περιλαμβάνου τεστ για τον κορονοϊός, φαίνεται ότι κάνει τις περισσότερες χώρες να μειώνουν τις αρχικές τους αντιρρήσεις.