Εντυπωσιακά στοιχεία – Έτοιμο να υπερχειλίσει το Φράγμα Αποσελέμη

Τα αντιπλημμυρικά νερά του Οροπεδίου έδωσαν το «φιλί ζωής» στο Φράγμα Αποσελέμη!  

Μέχρι σήμερα, οι ποσότητες στο μεγάλο υδρευτικό έργο της Κρήτης αγγίζουν τα 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και όπως εκτιμάται, θα έχουμε υπερχείλιση του φράγματος, σε 2 μήνες, ενώ το «κόκκινο» καμπανάκι λειψυδρίας χτυπούσε τον Οκτώβριο του 2017.

Εφιαλτικό ήταν το σκηνικό στο Φράγμα Αποσελέμη και τον Απρίλιο του 2018, οπότε το χώμα είχε σπάσει από την ανομβρία, ενώ σχεδόν άδειο από νερό ήταν το Φράγμα, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018.

Ωστόσο οι εικόνες που κατέγραψε drone, τις τελευταίες ώρες από το Φράγμα Αποσελέμη… είναι εντυπωσιακές.

 

Υπερχείλιση τον Μάρτιο

Στις εντυπωσιακές εικόνες με τον καταρράκτη μέσω της υδρευτικής σήραγγας, στην επάρκεια νερού φέτος και με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υπερχείλιση τον ερχόμενο Μάρτιο, περίπου 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού εισέρρευσαν μόνο σήμερα στο Φράγμα Αποσελέμη.

Συνάντηση με τις 3 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιήσει στις αρχές Μαρτίου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, προκειμένου να καθοριστούν οι ποσότητες νερού και με ζητούμενο την ορθολογική διαχείριση του.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έπιασε τον αρχικό στόχο των 7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, προκειμένου το Φράγμα να είναι πλέον λειτουργικό, με το διυλιστήριο να βγαίνει σύντομα από το καθεστώς τμηματικής λειτουργίας.

Όπως είναι γνωστό, ελάχιστες ποσότητες νερού, 3 φορές το μήνα λαμβάνει τους τελευταίους μήνες, η ΔΕΥΑ Χερσονήσου ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, σταμάτησαν να υδρεύονται από τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα νέα δεδομένα σκορπούν πλέον χαμόγελα και αισιοδοξία σε όλους τους αρμόδιους που σχεδιάζουν πλέον με προσοχή τα επόμενα βήματα για την υδροδότηση των τριών τουριστικών περιοχών.