Έτσι θα γίνει το άνοιγμα στους αρχαιολογικούς χώρους από τη Δευτέρα

Την Δευτέρα  18 Μαΐου θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους:

  • Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου
  • Θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα
  • Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος
  • Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής
  • Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού

Στα μέτρα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων που ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα αναφέρθηκε εκτενώς η υπουργός Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη μίλησε στην ΕΡΤ και για το πρόγραμμα περισσοτέρων από 200 παραστάσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε τους κανόνες τους οποίους έχει προκρίνει η ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ του υπουργείου Υγείας, προκειμένου εργαζόμενοι και επισκέπτες να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς» τόνισε η κα. Μενδώνη.

Για το μέτρο της απόστασης, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι σε ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο πρέπει ο κάθε επισκέπτης να απέχει ενάμισι μέτρο από τον άλλο. Σημείωσε ότι «χρειάζεται να ληφθούν πρόνοιες ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι εργαζόμενοι με τους επισκέπτες», όπως στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων.

Διευκρίνισε ότι τοποθετήθηκαν πλέξιγκλας στα εκδοτήρια εισιτηρίων, όπου δεν υπήρχαν. Ανέφερε ότι οι υπηρεσίες φρόντισαν όπου ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί άλλη είσοδος και άλλη έξοδος. Στην περίπτωση που υπάρχει μόνο μία είσοδος – έξοδος, «έγινε τεράστια προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία απόσταση ανάμεσα στους εισερχόμενους και εξερχόμενους και τοποθετήθηκε πλέξιγκλας».

Η υπουργός δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν προμηθευτεί ήδη με μάσκες και γάντια, ενώ έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικών και στα πωλητήρια. Για τα αναψυκτήρια, είπε ότι «θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες που θα ισχύσουν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όποτε ξεκινήσουν».

Πάνω από 200 παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Η Λίνα Μενδώνη έδωσε έμφαση στην προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να γίνονται εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους όπου η κατάσταση των μνημείων και η ίδια η εικόνα των χώρων το επιτρέπει, «να φιλοξενήσουν ειδικά δομημένες παραστάσεις, ζωντανά δρώμενα τα οποία θα ακολουθούν τους υγειονομικούς κανόνες».

«Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οργανώνεται από τους κρατικούς και εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, τη Λυρική Σκηνή, Το Μέγαρο Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από τους οποίους ζητήσαμε να κάνουν παραγωγές χρησιμοποιώντας καλλιτέχνες και τεχνικούς από την αγορά» δήλωσε η κα. Μενδώνη.

Επισήμανε ότι πέρα από την ψυχαγωγία, την απόλαυση ενός ζωντανού δρώμενου και τη μαγεία που προσφέρουν οι αρχαιολογικοί χώροι, «είναι ένας τρόπος να δοθεί δουλειά σε ανθρώπους που ενδεχομένως αυτό το καλοκαίρι να δυσκολευτούν να απασχοληθούν».