«Έφυγε» ο Χρ. Λιοντάκης – Ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Κρήτης

Πολυβραβευμένος και πολυγραφότατος


Ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Κρήτης, ο Χριστόφορος Λιοντάκης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 χρόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο Χριστόφορος Λιοντάκης τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αθήνα.

Κατά την διάρκεια της νύχτας ο σπουδαίος ποιητές άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος όλον τον… κόσμο των γραμμάτων.

Βιογραφικό

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης και είχε καταγωγή από το Ίνι.

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, στο Παρίσι.

Η πρώτη του συλλογή ποιημάτων δημοσιεύθηκε το 1973.

Ανήκει στην αποκαλούμενη Γενιά του ’70, μαζί με άλλους συγγραφείς που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία του 1970, και κυρίως προς το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Το 2000 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή ποιημάτων του Με το φως που δημοσιεύθηκε το 1999. Επίσης, για την ίδια συλλογή ποιημάτων έλαβε το βραβείο του διακεκριμένου λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω. Το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το Λογοτεχνικό Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης. Το 2012 έλαβε για το ποιητικό του έργο, το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης έχει γράψει μία σειρά από σπουδαία ποιήματα ενώ παράλληλα έκανε μεταφράσεις έργων του Σαντάλ, του Mπονεφουά, του Ρεμπώ και άλλων.