«Ήταν ένα πολύ πονεμένο παιδί» – Η κατάθεση της παιδοψυχολόγου για το 4χρονο αγόρι

Ως ένα πολύ πονεμένο παιδί περιέγραψε  το  αγοράκι το οποίο καταγγέλλεται ότι  κακοποιούσε σεξουαλικά ο πατέρας του σε ηλικία 4 ετών, γνωστή παιδοψυχολόγος κατά την εξέτασή της χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου.

Από τη μία έχασε τη μητέρα του σε τόσο τρυφερή ηλικία και από την άλλη αναστατωνόταν κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με τον πατέρα του. Έκλαιγε, αντιδρούσε και κάποιες φορές έκανε εμετό. Η κατάσταση αυτή κινητοποίησε τη γιαγιά του που απευθύνθηκε στην παιδοψυχολόγο, ανήσυχη για τη συμπεριφορά του εγγονιού της.

«Νόμιζε ότι η μαμά του πέθανε επειδή συνέβαιναν όλα αυτά. Το παιδί χρειαζόταν τον ρόλο του πατέρα, από την άλλη απεχθανόταν το συγκεκριμένο άτομο».

Ο θάνατος της μητέρας και ο πατέρας στο εδώλιο για κακοποίηση

Υποστήριξε ότι χρειάστηκαν δύο-τρεις μήνες μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού. Όμως και πάλι μπορούσε να αντλήσει κάποιες πληροφορίες μέσα από το παιχνίδι του. Ανέφερε για παράδειγμα ότι το παιδάκι έβαζε το ψαράκι να φιλάει τον ποπό μιας τίγρης…

Η παιδοψυχολόγος μετέφερε στο δικαστήριο όσα της περιέγραφε το παιδί κατά τις επαφές που είχε με τον πατέρα του όταν ο τελευταίος το φιλοξενούσε στο σπίτι του, συνήθως τα Σαββατοκύριακα. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το παιδί της είχε περιγράψει ότι ο μπαμπάς το φιλούσε στο στόμα  και το αποκαλούσε «γυναίκα μου», της είχε αναφέρει ακόμα ότι ο μπαμπάς ζητούσε διάφορα, εκείνο όμως αντιδρούσε, περιγράφοντας πολύ συγκεκριμένες συνθήκες που του προκαλούσαν αποστροφή.

Με κατηγορηματικό τρό- πο υποστήριξε ότι οι περιγραφές του παιδιού δεν αποτελούν φανταστικές διηγήσεις ούτε μπορεί να είναι υποβολιμαίες. «Το παιδί έδινε αισθητηριακές πληροφορίες. Αν δεν τα είχε βιώσει, δεν θα μπορούσε να δώσει αυτές τις πληροφορίες και σίγουρα όχι στη φάση αυτή με νεκρό τον έναν γονιό. Μπορείς να καταλάβεις αν το παιδί περιγράφει μία βιωματική εμπειρία ή μια φανταστική διήγηση».

Η παιδοψυχολόγος χαρακτήρισε το αγοράκι ως «έξτρα πονεμένο παιδί», το οποίο χρειάστηκε να «δουλέψει» πολύ. Όπως είπε, το παιδί είχε φθάσει στο σημείο να παρενοχλεί σεξουαλικά άλλα αγοράκια στο σχολείο, στο ποδόσφαιρο, στη γειτονιά. Είτε κατέβαζε το δικό του εσώρουχο είτε κυνηγούσε τα άλλα αγοράκια για να κατεβάσει το εσώρουχο τους και προσπαθούσε να τα φιλήσει στα γεννητικά τους όργανα… Όπως είπε, είχε συνεχή επικοινωνία με τις δασκάλες του και από εκείνες αντλούσε αυτές τις πληροφορίες…

«Σήμερα, δεν έχουμε θέματα παρενόχλησης άλλων παιδιών. Είναι πιο σταθερός και μαθησιακά πάει πολύ καλά», είπε στο δικαστήριο.

Από την πλευρά της υπεράσπισης πάντως αφήνονται αιχμές  κατά της παιδοψυχολόγου για μονομερή στάση (η ίδια ανέφερε ότι ζήτησε μέσω της γιαγιάς να δει και τον πατέρα, αυτό δεν έγινε και έτσι δεν επέμεινε καθώς δεν ανήκει σε κάποιο δημόσιο φορέα. Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι  την ενδιέφεραν πρωτίστως οι πληροφορίες που αντλούσε από το ίδιο το παιδί).

Η έδρα ζήτησε  επίμονα από την παιδοψυχολόγο να μεταφέρει ακριβώς τις περιγραφές του παιδιού σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν με τον μπαμπά του, αν δηλαδή τα περιγραφόμενα αφορούσαν ασελγείς χειρονομίες ή πράξεις (η ποινική αντιμετώπιση είναι εντελώς διαφορετική), ωστόσο η ίδια δεν ήταν σε θέση να απαντήσει 100% καθώς, όπως είπε, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό πρότεινε να συμβουλευτεί το αρχείο της στο οποίο καταγράφονται τα πάντα.

Ο νεαρός κατηγορούμενος πάντως επιμένει με σθένος στην αθωότητά του και σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή οι αποδιδόμενες κατηγορίες είναι «κατασκευασμένες» με κυρίαρχο κίνητρο την επιμέλεια του παιδιού. Αναφέρεται ακόμα ότι υπάρχουν πραγματογνωμοσύνες δύο παιδοψυχιάτρων που αποφαίνονται ότι δεν μπορούν να τεκμηριώσουν επιστημονικά την τέλεση  σεξουαλικής κακοποίησης. Η δίκη συνεχίζεται στις 23 Οκτωβρίου με την εξέταση μαρτύρων.