«Αγριεύει» ξανά ο καιρός: Ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία μετά το χτύπημα της «Ζηνοβίας»

Ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία, από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, με κύρια χαρακτηριστικά τη νέα μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τις ισχυρές χιονοπτώσεις


Με νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται να υποδεχτούμε το 2020.

Το 2019 μας αποχαιρετά με το τέλος του βαρομετρικού «Ζηνοβία», ενώ υποδεχόμαστε το 2020, με νέα ψυχρή εισβολή που θα «χτυπήσει» τη χώρα μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και η οποία μας έρχεται από τη Ρωσία.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ψυχρής αυτής εισβολής είναι η νέα πτώση της θερμοκρασίας οι ισχυρές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος έκανε ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Σύμφωνα με αυτή, μετά το τέλος των φαινομένων από τη «Ζηνοβία» και από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα γίνει η ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία με κύρια χαρακτηριστικά τη νέα μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τις ισχυρές χιονοπτώσεις.

Εκτιμά μάλιστα πως το θερμόμετρο στην Αθήνα – σε υψόμετρο άνω των 1.300 μέτρων- ίσως πέσει και στους -6 βαθμούς Κελσίου και πως οι χιονοπτώσεις ίσως ξεκινήσουν και από τα 250 μέτρα, δηλαδή, από το ύψος του Αμαρουσίου και πάνω.

Πάντως πριν από την εκτίμηση – πρόβλεψη ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως η εκτίμηση του αφορά «μια πιθανή εξέλιξη του καιρού χωρίς να είμαι βέβαιος ότι τελικά θα λάβει χώρα».

Αναλυτικά έγραψε ο Γιάννης Καλλιάνος…

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Πριν ξεκινήσω, θέλω να σας επισημάνω, ότι όλα αυτά που θα σας πω στη συνέχεια αποτελούν μια πρώτη εκτίμηση με πιθανότητες και ΟΧΙ την αναλυτική πρόγνωση με σιγουριά. Άρα, μην πείτε αύριο, το’ πε ο Καλλιάνος ότι θα χιονίσει… γιατί αυτή την ώρα θα σας αναλύσω μια πιθανή εξέλιξη του καιρού χωρίς να είμαι βέβαιος ότι τελικά θα λάβει χώρα. Παρακαλώ σεβαστείτε στο απόλυτο τα παραπάνω.

Και ξεκινώ:

Μέχρι στιγμής η κακοκαιρία «Ζηνοβία» είναι σε εξέλιξη και θα μας απασχολεί έως την Τρίτη τις προμεσημβρινές ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χιονοπτώσεις απασχόλησαν και θα απασχολήσουν ακριβώς τις περιοχές που σας είχα αναφέρει και οι χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν και θα συνεχίσουν για άλλη μια μέρα να εκδηλώνονται ακριβώς από τα υψόμετρα και πάνω που σας είχα αναλύσει σε προηγούμενα post. Ήρθε με λίγα λόγια αυτό που ακριβώς ανέμενα.

Από την Τρίτη όμως και στη συνέχεια η κακοκαιρία θα αποτελέσει παρελθόν και ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Η λέξη [πρόσκαιρα] δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, έχει να κάνει με την αρκετά αυξημένη πιθανότητα (άνω του 60%) ώστε μια νέα ψυχρή εισβολή να μας επισκεφτεί την δεύτερη μέρα του χρόνου, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου δηλαδή.

Ρωσικές αέριες μάζες πιθανώς να μας επισκεφθούν

Παρ’ όλο που υπάρχουν κάποιες σχετικές διαφορές ανάμεσα στα προγνωστικά μοντέλα, διαφαίνεται η τάση να κατέβουν ψυχρές αέριες μάζες Ρωσικής προέλευσης και να μας απασχολήσουν από τις 2 Ιανουαρίου. Μάλλον δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια αυτή η ψυχρή εισβολή, όμως ακόμη δεν μπορεί κανείς με πλήρη σιγουριά να αναφέρει με λεπτομέρεια τα ακριβή χαρακτηριστικά αυτής της χιονο-κακοκαιρίας.

* Μια διαφορά μεταξύ των μοντέλων είναι ότι, για παράδειγμα στην Αττική, το GFS θέλει να επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των -6 βαθμών στα 850 hPa (δηλαδή περίπου στα 1350-1400 μέτρα υψόμετρο), ενώ το ECMWF “εκτιμά” ότι θα επικρατήσουν θερμοκρασίες της τάξεως των -4 βαθμών Κελσίου. Αυτή, είναι μια τεράστια διαφορά, για να μπορέσει κάποιος να δει από τώρα εάν θα χιονίσει στα βόρεια προάστια ή όχι. Γιατί, χοντρικά θα σας πω, στη μια περίπτωση θα χιονίσει πάνω από τα 250-300 μέτρα στην Αττική και στην άλλη πάνω από τα 450-500 μέτρα αντίστοιχα. Στη μια πιθανότητα μιλάμε για χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια της Αθήνας και στην άλλη από τα ημιορεινά και υψηλότερα.

Μία πρώτη εκτίμηση της πιθανής κακοκαιρίας

Μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, διαφαίνεται μια αλλαγή στον καιρό σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Από εκείνες τις ώρες και κατά της διάρκεια της 2ας Ιανουαρίου θα επικρατήσει για άλλη μια φορά καιρός «Βορείου Ρεύματος» όπως τον λέμε στη Μετεωρολογία. Αυτό σημαίνει ότι στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσει παγωνιά αλλά χωρίς φαινόμενα, ενώ στα ανατολικά και νότια θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα χαμηλά υψόμετρα αλλά και χιονοπτώσεις που τοπικά θα κατέβουν αρκετά σε ότι αφορά στο υψόμετρο.

Τα ανατολικά ηπειρωτικά πάλι στο επίκεντρο

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (και λέω [ΑΝ], διότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ώρες) στις 2 Ιανουαρίου θα χιονίσει πάλι στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Δεν θα απασχοληθούν μόνο ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά πρόσκαιρα πιθανότατα να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Οι περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για τις χιονοπτώσεις αυτές είναι:

(α) Το Πήλιο

(β) η κεντρική και ανατολική Στερεά (και η Αττική)

(γ) Η Εύβοια και οι Σποράδες,

(δ) Η κεντρική και ανατολική Πελοπόννησος και

(ε) Ίσως κάποια νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Αντιθέτως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα διαφαίνεται ότι θα βρέχει κατά τόπους δυνατά (θα εκδηλώνονται και ισχυρές καταιγίδες) ενώ πυκνά χιόνια θα εκδηλωθούν για άλλη μια φορά στα ορεινά της Κρήτης.

Ισχυροί άνεμοι στα πελάγη

Αν μελετήσει κάποιος τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι θα επικρατήσουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ.

ΥΓ (1): Κάποια προγνωστικά μοντέλα “τρέχουν” 4 φορές την ημέρα. Κάποια άλλα 2. Ορισμένα έχουν καλύτερη ανάλυση και κάποια όχι και τόσο. Τα περιοχικά μοντέλα δεν μπορούν να μας δείξουν από τώρα με λεπτομέρεια τι ακριβώς θα επικρατήσει στην οδό του σπιτιού μας που όλοι επιθυμείτε φαντάζομαι να μάθετε. Ο καιρός, ως χαοτικό φαινόμενο μετά τις 5-6 μέρες και ως “ζωντανός οργανισμός” έχει πάντα την τελευταία λέξη στις συνθήκες που τελικά θα επικρατήσουν.

ΥΓ (2): Θα σας ενημερώσω για τυχόν αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία μιας και μέχρι αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει άρδην όλα τα στοιχεία ή μπορεί και να έχουν μείνει τα ίδια.

ΥΓ (3): Ορισμένες φορές, τελικά, έρχεται μόνο το κρύο αλλά δεν έχουμε φαινόμενα. Κάποιες άλλες φορές έρχονται τα φαινόμενα αλλά έχουμε έλλειψη αρκετά χαμηλών θερμοκρασιακών τιμών ώστε να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Αλλάζουν αυτά από τρέξιμο σε τρέξιμο των μοντέλων.

ΥΓ (4): Επαναλαμβάνω ότι παραπάνω ανέλυσα μια καιρική μεταβολή που έχει πιθανότητα 60% να συμβεί. Υπάρχει όμως και ένα 40% όμως που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Σίγουρα, από την Τρίτη και έπειτα θα ξέρω ακριβώς την εξέλιξη του καιρού και θα σας ενημερώσω πάλι αν χρειαστεί (αν δηλαδή έχουν αλλάξει τα στοιχεία)», καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ανακοινώνει ότι βάση του Δελτίου Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020 (Πρωτοχρονιά), θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα στην Κρήτη θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές, αρχικά και από το απόγευμα και στις Κυκλάδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, από το απόγευμα 6 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας των σκαφών τους.

Τέλος γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.