Αδήλωτα αναδρομικά: Πώς θα φορολογηθούν 70.000 συνταξιούχοι – Έρχεται διορθωτική ρύθμιση

Διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των αδήλωτων αναδρομικών ποσών συντάξεων των ετών 2010-2013 των 70.000 συνταξιούχων αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Με τη ρύθμιση αυτή θα δίνεται δίμηνη παράταση και συγκεκριμένα έως τις 31 Ιουλίου 2020 αντί για τις 31 Μαΐου στην προθεσμία πληρωμής του φόρου που έχει προκύψει. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, με τη ρύθμιση θα διαγράφονται οι φόροι για τους συνταξιούχους οι οποίοι ήδη είχαν πληρώσει και τους καταλογίστηκαν από λάθος , θα επιμερίζονται κατά έτος τα ποσά για όσους δεν πλήρωσαν και θα σβήνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αναλυτικά, η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

1.Επιμερισμός αναδρομικών

Οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2020 τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που εισέπραξαν το 2013 και αφορούσαν τα έτη 2010-2012 θα δηλωθούν στο έτος που ανάγονται , περιορίζοντας τη φορολογική επιβάρυνση. Τα αναδρομικά θα επιμεριστούν στα έτη που γεννήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να τα αποδώσει. Έτσι θα καταστεί εφικτό τα ποσά να φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα της κάθε χρονιάς. Συγκεκριμένα, με το σπάσιμο των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων, οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται κάθε φορά το αφορολόγητο όριο της κλίμακας και τους χαμηλότερους συντελεστές της κλίμακας. Στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι ο φόρος είχε υπολογιστεί στο σύνολο των αναδρομικών ποσών για όλα τα έτη που αφορούσαν , με αποτέλεσμα την εκτίναξη του φόρου στα ύψη. Σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά του φόρου που καλούνταν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι ξεπερνούν ακόμα και τις 15.000 και 30.000 ευρώ.

2. Επανεκκαθάριση –εξόφληση φόρου

Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει η επανεκκαθάριση των αναδρομικών και για κάθε έτος θα υπολογιστεί το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι συνταξιούχοι. Η εξόφληση των ποσών που θα αναγράφονται στα νέα εκκαθαριστικά θα μπορεί να γίνει από τους συνταξιούχους:

-εφάπαξ έως την ημερομηνία που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών ή

-σε έως 48 δόσεις με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση.

3. Πρόστιμα και προσαυξήσεις

Η ρύθμιση θα προβλέπει σβήσιμο προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” κατά την επανεκκαθάριση των αναδρομικών οι προσαυξήσεις θα υπολογίζονται στο 20% των ποσών που δεν δηλώθηκαν εμπρόθεσμα.

4. Διαγραφή οφειλών

Ποσά φόρων για αναδρομικά που επιβλήθηκαν από λάθος σε συνταξιούχους οι οποίοι είχαν δηλώσει ποσά που είχαν εισπράξει με χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις θα διαγραφούν. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου έτους Δεκεμβρίου τα εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φουσκωμένο φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση 2 ή 3 ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι με μια αίτηση τους στην Εφορία θα μπορούν να επιλύσουν πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε.