Δέκα κρητικά πιάτα εκθειάζει η Αμερικανίδα ταξιδιωτική συντάκτρια Alexis Averbuck στο site BBCGoodFood.com, που ανήκει στον ευρύτερο όμιλο του BBC, αναδεικνύοντάς τα ως τα κορυφαία της κρητικής κουζίνας.
Όπως αναφέρει η συντάκτρια: “Με φιλοσοφία και κουλτούρα αντάξια με αυτή του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, η κρητική κουζίνα είναι ιδιαιτέρως εξέχουσα, πολύπλευρη και με δυνατά παραδοσιακά στοιχεία. Η κρητική κουζίνα ξεχωρίζει στην Ελλάδα και διεθνώς για τα μοναδικά συστατικά και τα αρώματά της. Βασισμένη σε απλές τεχνικές, ξεχωρίζει και για την μεγάλη ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούνται στα πιάτα: χόρτα του βoυνού, βολβοί, μοναδικά τυριά, φρέσκα ψάρια και το διεθνώς αναγνωρισμένο ελαιόλαδο”.
Δείτε τι γράφει στο άρθρο της:
Μην φύγετε από την Κρήτη χωρίς να δοκιμάσετε:
Κρητικά Τυριά
Φτιαγμένα από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, κάθε τοπικό τυρί έχει τη δική του μοναδική σφραγίδα. Περίφημη είναι η γραβιέρα, ένα σκληρό τυρί με πιο γλυκιά γεύση στην αρχή, που γίνεται πιο πικάντικη και αρωματική όταν «γεράσει». Μαλακά, κρεμώδη τυριά, αφθονούν στην Κρήτη, όπως το πηχτόγαλο Χανίων, προϊόν με ονομασία προέλευσης ή η μυζήθρα, ένα «νεαρό» τυρί τυρογάλακτος με υπέροχη ήπια γεύση.
Ντάκος
Ο πάντα δημοφιλής ντάκος, είναι γνωστός σε ολόκληρη την Κρήτη. Μερικοί τον αποκαλούν κουκουβάγια, ενώ στα ανατολικά τον ονομάζουν κουλουκόψωμο. Πρόκειται για έναν φανταστικό μεζέ που θυμίζει μπρουσκέτα αλλά έχει ως βάση το παξιμάδι το οποίο είναι ελαφρά εμποτισμένο με νερό ή λάδι για να μαλακώσει και τότε είναι που η γεύση ολοκληρώνεται… όταν πάνω του απλωθεί η τριμμένη φρέσκια ντομάτα και η μυζήθρα, το κρεμώδες πρόβειο ή κατσικίσιο τυρί. Ραντίζεται με κρητικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζεται με αλάτι, ρίγανη, πιπέρι.
Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Δεν είναι μόνο οι Γάλλοι που αντιμετωπίζουν τα σαλιγκάρια ως μια λιχουδιά. Στην κρητική διάλεκτο τα σαλιγκάρια λέγονται χοχλιοί και σε αυτό το πιάτο τηγανίζονται με αλεύρι σε καυτό ελαιόλαδο, «λουσμένοι» με κρασί (ή ξύδι). Μερικοί προσθέτουν λίγο άγριο δεντρολίβανο. Στην Κρήτη οι χοχλιοί μαζεύονται ένας ένας με τα χέρια και μαγειρεύονται ζωντανοί
Καλιτσούνια
Αυτές οι μικρές πίτες μπορεί να μοιάζουν με τις τυρόπιτες που θα συναντήσετε σε όλη την Ελλάδα, αλλά οι συγκεκριμένες είναι μοναδικές! Η ζύμη είναι απαραίτητα χειροποίητη, κομμένη σε μικρά κομμάτια που γεμίζονται με μαλακά τυριά (κυρίως μυζήθρα ή μαλάκα, αλλά όχι φέτα). Η τελική πινελιά είναι το κρητικό μέλι στην κορυφή, κάνοντας τις πίτες ένα μεθυστικό συνδυασμό γλυκού και αλμυρού.
Αρνί με σταμναγκάθι
Όπως με τα περισσότερα ελληνικά φαγητά, οι Κρητικοί αντιμετωπίζουν με τον δικό τους τρόπο το αρνί. Η έκδοσή τους ενσωματώνει σταμναγκάθι, ένα άγριο χόρτο που έχει γίνει trendy στα μενού πολλών top εστιατορίων. Το κρητικό αρνί είναι σοταρισμένo σε καυτό ελαιόλαδο και ρίγανη, συνοδεύεται με σταμναγκάθι και το γνωστό αυγολέμονο ή, πιο απλά, λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού
Γαμοπίλαφο
Αυτό το πιάτο με ρύζι προσφέρεται σε παραδοσιακούς κρητικούς γάμους. Τώρα πια θα το βρείτε όχι μόνο όταν όλο το χωριό γιορτάζει έναν γάμο στην κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά και σε πολλές κρητικές ταβέρνες. Θυμίζει πολυτελές ριζότο, βράζεται σε έναν πλούσιο ζωμό κρέατος (κατσίκι, αρνί ή κόκορας). Στη συνέχεια, προστίθεται ο χυμός λεμονιού και πλούσιες ποσότητες στακοβούτυρου – βούτυρο που δημιουργείται από τον κρεμώδη αφρό που σχηματίζεται στην κορυφή του φρέσκο κατσικίσιου γάλακτος. Είναι με άλλα λόγια… η αφρόκρεμα!
Aσκορδουλάκοι (βολβοί)
Μέρος της μαγείας της κρητικής διατροφής είναι τα συστατικά που συγκεντρώνονται από τα βουνά και τα χωριά. Οι βολβοί των βουνών, ή αλλιώς ασκορδουλάκοι είναι άγριοι βολβοί που μαζεύουν οι Κρητικοί και τα τρώνε σαν φρέσκια σαλάτα, με λάδι και ξύδι ή λεμόνι. Γίνονται επίσης και τουρσί ή μαγειρεύονται και με διάφορους άλλους τρόπους πάντα με ντόπιο ελαιόλαδο.
Καπνιστό χοιρινό (απάκι)
Δεν είναι εύκολο να αντιγράψει κανείς στην υπόλοιπη Ελλάδα, αυτό το πιάτο με το χυμώδες καπνιστό χοιρινό, που χρειάζεται αρκετές μέρες για να ετοιμαστεί. Λωρίδες χοιρινού μαρινάρονται σε ξύδι και μετά καπνίζονται σε φωτιά με φασκόμηλο, δάφνη ή δεντρολίβανο. Ο καπνός συνεχώς ανατροφοδοτείται για να κρατήσει το κρέας το άρωμα των βοτάνων. Το τελικό προϊόν, καπνιστό με γεύση φρέσκων βοτάνων, σερβίρεται αργότερα κρύο, σε λεπτές φέτες.
Σφακιανές πίτες
Αυτές οι νόστιμες πίτες «κατάγονται» από μια ορεινή περιοχή που ονομάζεται Σφακιά. Μοιάζουν με τηγανίτες, αλλά εκτός από το αλεύρι, η ζύμη περιέχει ντόπιο ελαιόλαδο και το περίφημο κρητικό ποτό, τη ρακή. Στη συνέχεια, διάφορα κρητικά μαλακά τυριά (λευκό κατσικίσιο ή γάλα πρόβειο, όπως μυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων) ενσωματώνονται στο κέντρο της πίτας. Τηγανητές σε ελάχιστο ελαιόλαδο, τρώγονται με λίγες σταγόνες θυμαρίσιου μελιού.
Τσικουδιά ή ρακή
Το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών, θα βρείτε χωρικούς σε όλη την Κρήτη να σκύβουν προσεκτικά πάνω από φωτιές και χάλκινα καζάνια. Κάνουν ρακή, το ποτό που προκύπτει από την απόσταξη σταφυλιών και σερβίρεται σε κάθε κρητική ταβέρνα και καφενείο. Η τοπική έκδοση του τσίπουρου (το οποίο μπορείτε να βρείτε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα), ονομάζεται και τσικουδιά και πίνεται σε μικρές ποσότητες, χωρίς προσθήκη νερού. Δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, η τσικουδιά δεν έχει γλυκάνισο ή οποιοδήποτε άλλο βότανο. Πιείτε το με τη συνοδεία μεζέδων, ελιές ή παξιμάδια κριθαριού, ή σκέτο!