Αναμονή για 1.100 προγραμματισμένα χειρουργεία στο Λασίθι – Προσπάθεια να μην υπάρξουν αναβολές

Την στιγμή που η συμφόρηση των νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα, αυξάνεται καθημερινά εξαιτίας των νοσηλειών κορωνοϊού, με υγειονομικούς να κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και οργάνωση, στην δύσκολη εξίσωση της Δημόσιας Υγείας έρχεται να προστεθεί η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, δόθηκαν οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τον περιορισμό προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την έξαρση της πανδημίας κατά 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο και με απόφαση του εκάστοτε διοικητή.

Από την άλλη σε επίπεδο νομού Λασιθίου όπως λέει ο διοικητής κ. Ανδρεαδάκης στο Ράδιο Λασίθι, δεν υπάρχει πρόθεση αναβολών στα χειρουργεία, εκτός κι αν υπάρξει κάποια πολύ έκτακτη αλλαγή. Όπως συνέβη και στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας τα Νοσοκομεία του Λασιθίου μείωσαν σε πολύ μικρό βαθμό τα χειρουργεία όταν η πανδημία έφτασε στην κορύφωσή της, και το ίδιο θα γίνει και τώρα. Παρ’ όλα αυτά σε κάθε Νοσοκομείο ο κάθε διοικητής θα κάνει τη δική του προσπάθεια για να κυλήσουν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Ο κ. Ανδρεαδάκης τόνισε πως για τα επείγοντα χειρουργεία δεν θα υπάρξει η παραμικρή αναβολή, και το ίδιο θα γίνει και στα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία ανάλογα όμως με τη σοβαρότητά τους. Δηλαδή κάποιες χειρουργικές πράξεις που δεν επείγει για την υγεία του ασθενή να πραγματοποιηθούν άμεσα, αυτές θα είναι οι πρώτες που θα πάνε ίσως λίγο πιο πίσω.

Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τα νοσοκομεία της Κρήτης, οι Διοικήσεις ξεκίνησαν μια τιτάνια προσπάθεια, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, για την εκκαθάριση της λίστας από διπλοεγγραφές ή χειρουργημένους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, είτε ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν.

«Ήδη έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο 2020 η εκκαθάριση της λίστας από διπλοεγγραφές ή χειρουργημένους ασθενείς αλλαχού ή ασθενείς που δεν μπορούν ή επιθυμούν να χειρουργηθούν με τα γνωστά προβλήματα της χειρουργικής λίστας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 5.134 χειρουργεία στο Νοσοκομείο μας 3.461 με αναισθησιολόγο σημειώνοντας ότι χάρη στη μεγάλη προσπάθεια αναισθησιολόγων, χειρουργών, νοσηλευτών και τεχνικών τα χειρουργεία μας δεν σταμάτησαν ποτέ να εξυπηρετούν ασθενείς καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Καθώς όμως η συνολική παραγωγή επεμβάσεων είναι γενικά μειωμένη λόγω της πανδημίας ο χρόνος αναμονής και ο αριθμός ασθενών που περιμένουν με αγωνία αυξάνει», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΠΑΓΝΗ.

Θ. Πλεύρης: Κανένας ασθενής δεν κινδυνεύει, γίνονται όλα τα επείγοντα χειρουργεία

Σε δηλώσεις επί του θέματος προχώρησε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν», επισημαίνοντας πως το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση και με ιδιωτικές κλινικές εάν χρειαστεί να γίνουν χειρουργεία σε αυτές.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι ακόμα και στις επιβαρυμένες περιοχές, όπου πλέον υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, «δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο».

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δεν θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές», σχολίασε.

Οι λίστες αναμονής χειρουργείων στην Κρήτη

Αναλυτικά στοιχεία για τις λίστες αναμονής χειρουργείων στα νοσοκομεία της Κρήτης και την διάκριση ανά Κλινική, βρίσκονται αναρτημένα στο site της 7ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι ασθενείς που περιμένουν την σειρά τους προκειμένου να χειρουργηθούν στην Κρήτη, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, φτάνουν τους 16.669 συνολικά.

Ο συνολικός αριθμός των 16.669 ασθενών, κατανέμεται ως εξής στα νοσοκομεία της Κρήτης:

ΠΑΓΝΗ 7.538
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ 2.898
ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 3.377
ΡΕΘΥΜΝΟ 1.749
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 465
ΣΗΤΕΙΑΣ 155
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 487

Σε ποιες κλινικές καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Οι μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής, με βάση τον αριθμό των ασθενών που αναμένουν την σειρά τους στις λίστες αναμονής, εντοπίζονται στις κλινικές της Χειρουργικής, Οφθαλμολογικής, Ορθοπεδικής και Ωτορινολαρυγγολογικής. Ο χρόνος αναμονής αυξάνεται για τα χειρουργεία στα οποία απαιτείται η παρουσία αναισθησιολόγου.

Ενδεικτικά στοιχεία, μόνο για την Χειρουργική Κλινική:

ΠΑΓΝΗ Γενική Χειρουργική 1.158
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Χειρουργική 618
ΧΑΝΙΑ Α Χειρουργική 436, Β Χειρουργική 147
ΡΕΘΥΜΝΟ Χειρουργική 534
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χειρουργική 242
ΣΗΤΕΙΑ Χειρουργική 85
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Χειρουργική 23