Αναστολές σύμβασης: Πάρτι παραβάσεων από επιχειρήσεις – Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ

ΣΕΠΕ (ΙΝΤΙΜΕ)
Σαφάρι ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ): 8.390 έλεγχοι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021

Aυστηρούς ελέγχους στις επιχειρήσεις διενέργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) προκειμένου να τηρηθεί πλήρως η εργατική νομοθεσία και να εφαρμοστούν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού. Αυξημένη έμφαση δόθηκε στους κλάδους με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα και στα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

8.390 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 911 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021.

Το ΣΕΠΕ επικέντρωσε την προσοχή του στους κλάδους όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα (σύμφωνα και με τα στοιχεία προηγούμενων ετών), αλλά και στις  επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε:

  • Καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ
  • Υπηρεσίες  εστίασης (διανομείς κλπ)
  • Βιομηχανία τροφίμων
  • Οικοδομοτεχνικά έργα
  • Νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ

Σχετικά με τις κατηγορίες των παραβάσεων πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

  1. Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19 το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας (εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή  βρέθηκαν να εργάζονται). Ένα  10%  αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων  και συνωστισμό (κυρίως σε σούπερ μάρκετ)  και ένα 8%  την μη χρήση μάσκας.
  2. Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία.
  3. Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων  ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.