Τα δύο ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας και ο αντιπερισπασμός στο Αιγαίο

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος αναλύει τις ενέργειες της Άγκυρας

Αντιμέτωπη με δύο θέματα – αγκάθια βρίσκεται η Τουρκία, επιλέγοντας ταυτόχρονα να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο.

Η γειτονική χώρα έχει ένα ανοιχτό μέτωπο στο εσωτερικό της με το PKK και στη βόρεια Συρία με τους Κούρδους του YPG, όπου υπάρχει η γενική αίσθηση πως τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της σε μια περίοδο που ο Ερντογάν ετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο υπάρχει η εντύπωση πως η ένταση που προσπάθησε να προκαλέσει στο Αιγαίο γύρω από τα Ίμια ήταν απλά ένας αντιπερισπασμός για το εσωτερικό ακροατήριο του τούρκου προέδρου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να απασχολεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με το Barbaros να πλέει στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Για το ζήτημα μίλησε στο news.gr ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Η Τουρκία έχει δύο μέτωπα, ένα με τους Κούρδους στο εσωτερικό της και ένα στη Συρία που μεταξύ τους συνδέονται. Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια φαντασιώνεται ότι μπορεί να είναι ανοιχτή σε πολλά μέτωπα. Ήταν παλιά το δόγμα των δυόμισι πολέμων. Έτσι αποκαλείται. Πρέπει δηλαδή ο τουρκικός στρατός να είναι ικανός να έχει ένα πόλεμο με την Συρία, ένα πόλεμο με την Ελλάδα και μισό πόλεμο στο εσωτερικό.

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο η Τουρκία αλλά κρατά την ένταση στο Αιγαίο, ξέροντας ότι δεν θα χρειαστεί να ανοίξει μέτωπο στο Αιγαίο.

Για τα Ίμια τώρα δεν έχω όλη την πληροφόρηση αλλά αν όντως υπήρξαν σκάφη τριγύρω είναι θεωρώ μια ευκαιρία που βρήκε η Τουρκία να στείλει μήνυμα για την μετά Καμμένο εποχή.

Με το Barbaros είναι μια κατάσταση που θα την βιώνουμε για αρκετό καιρό. Στην Τουρκία υπάρχουν δύο στρατηγικές τις οποίες διακινδυνεύουν. Η μία είναι το Κουρδικό. Η άλλη είναι για το Κυπριακό. Είναι ανεξάρτητη η μία από την άλλη. Δηλαδή δεν πρόκειται δηλαδή να υποχωρήσει στο Κυπριακό επειδή έχει δώσει όλη της την προσοχή στο κουρδικό. Έχει εξαιρετική σημασία για την Τουρκία και το Κυπριακό καθώς είναι μια πολιτική που έχει ξεκινήσει το 1974.

Εκεί θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να δείξει ότι οι περιοχές είναι γκρίζες, είναι αμφισβητούμενες και “όποιος έρθει εδώ να παίξει θα πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μου”. Αυτό είναι το κρίσιμο για την Τουρκία.

Θεωρώ πως εδώ και πολύ καιρό το μέτωπο με την Τουρκία παίζεται στη Μεσόγειο. Στο Αιγαίο απλά θα κρατάει ψηλά την ένταση, αλλά το παιχνίδι θα παίζεται στην Μεσόγειο, από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη. Όχι στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θέλει (η Τουρκία) να μεταθέσει το μοντέλο του Αιγαίου που έχουν γκρίζες ζώνες και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην περιοχή αυτή η Άγκυρα αν δει ότι μπορεί να αυξήσει την ένταση και να έχει αποτελέσματα θα το κάνει. Αν δει ότι δεν έχει μεγάλο περιθώριο η Τουρκία προσαρμόζεται. Σας θυμίζω ότι η Τουρκία είχε απειλήσει με Casus Beli σε περίπτωση εντάξεως της Κύπρου στην ΕΕ και δεν έγινε τίποτα».