Σε προειδοποιητική απεργία προχωρούν εντός του Νοεμβρίου τα διαγνωστικά εργαστήρια

Σε προειδοποιητική απεργία εντός του Νοεμβρίου ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν οι φορείς ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και τα πολυϊατρεία, αντιδρώντας για το «ληστρικό μέτρο του clawback».

 

Αυτό αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

«Μέχρι στιγμής ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των ιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων, με την κατάργηση του clawback ή τον περιορισμό του. Γι’ αυτό και ο κλάδος αποφάσισε να αντιδράσει εμπράκτως οργανώνοντας μέσα στον Νοέμβριο προειδοποιητική απεργία ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του ληστρικού clawback και την αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.

Υπενθυμίζεται πως για το 2018 το ποσό του clawback που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι ιδιώτες της ΠΦΥ, ανήλθε σε 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κλειστή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και επισκέψεις των ασφαλισμένων σε ιδιώτες παρόχους ήταν 360 εκατομμύρια ευρώ.

Προς κατάργηση το clawback διαβεβαιώνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Μετά τη σύσκεψη των φορέων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του ΠΙΣ και του Συντονιστικού Οργάνου, με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκο και την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη.

Η κ. Καρποδίνη αναγνώρισε την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους φορείς της ΠΦΥ και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού.

Επίσης, η αντιπρόεδρος δήλωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό. Όπως επεσήμανε η κ. Καρποδίνη στο προεδρείο του ΠΙΣ και το Συντονιστικό Όργανο, στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να καταργηθεί πλήρως το clawback.

Το Προεδρείο του ΠΙΣ επανέλαβε ότι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα και ζήτησε την άμεση κατάργηση του clawback, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος.

Ο ΠΙΣ υπενθύμισε ότι ο κλάδος είχε διεκδικήσει τα δικαιώματά του και με την προηγούμενη κυβέρνηση και θα το πράξει και με τη νυν, καθώς στόχος του ΠΙΣ είναι να ανακάμψουν οι ιατροί και οι φορείς από τις δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις που τους έχουν επιβληθεί.

Αιχμές από τον ΠΙΣ για τα κόστη του ΕΟΠΥΥ

Επίσης ο ΠΙΣ ζήτησε από την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ με 1500 υπαλλήλους που εργάζονται στον Οργανισμό και να ενισχυθούν οι γιατροί. Επικαλέστηκαν ενδεικτικά πως ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της ΠΦΥ, καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ, για διαγνωστικές εξετάσεις εφέτος θα δοθούν 393 εκατομμύρια ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις άλλα 93 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού.