Στα σκαριά αποτεφρωτήριο νεκρών και στην Κρήτη – Γίνεται διεθνής διαγωνισμός

Διεθνή διαγωνισμό ετοιμάζεται να προκηρύξει ο Δήμος Ηρακλείου για την ανάθεση της μελέτης ανέγερσης του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη, το οποίο έχει αποφασίσει να κατασκευάσει.

Με βάση τους υπολογισμούς του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Γ. Αναστασάκη, “είναι θέμα ημερών να πάρουμε στα χέρια μας την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να γίνει η ανάθεση του διεθνούς διαγωνισμού” και να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη μελέτη για την κατασκευή του πολυσυζητημένου αποτεφρωτηρίου.

Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση της δημοτικής Αρχής η οποία έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι δυνατό να στερήσεις από τους συμπολίτες μας το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν την καύση αντί της ταφής του νεκρού σώματός τους. Παράλληλα όμως το αίτημα αυτό προτάσσουν και αρκετοί συμπολίτες μας διαφόρων εθνικοτήτων, που έχουν θέσει το ζήτημα της αποτέφρωσης ως επιτακτική ανάγκη.

Όπως σημειώνει ο κ. Αναστασάκης και στελέχη της Λότζια, δυστυχώς σήμερα μεταφέρονται νεκροί σε ξένες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία, για αποτέφρωση μέσα από μια εξαιρετικά σύνθετη, αν όχι δαιδαλώδη γραφειοκρατικά και απαιτητική οικονομικά διαδικασία.

Άρα η δημιουργία ενός αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη θα αλλάξει άρδην την κατάσταση που σήμερα επικρατεί και θα δώσει εναλλακτική λύση σε δεκάδες συμπολίτες δεν επιθυμούν την ταφή, αλλά την καύση.

Όπως είναι γνωστό, το αποτεφρωτήριο αναμένεται να ανεγερθεί σε μια έκταση 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού. Πρόκειται για μια ιδιόκτητη δημοτική έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, καθώς πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Όπως έχει αποφασιστεί, η εγκατάσταση θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή δενροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου.