Απόφαση – σταθμός για πολεοδομικά σχέδια σε 14 Δήμους στην Κρήτη

Σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα λύσουν πολλά προβλήματα σε 37 Δημοτικές Ενότητες


Με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Β΄ τμήμα προγραμμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού), σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075».

Η απόφαση αφορά στην χρηματοδότηση της εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε 128 Δήμους της χώρας, από τους οποίους οι 14 Δήμοι στην Κρήτη και με σκοπό την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ή την ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση
ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην Υπουργική Απόφαση, εγκρίνεται, κατ΄ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, το Β΄ τμήμα των προγραμμάτων εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, το οποίο περιλαμβάνει τις εξής μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στην Κρήτη

Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ (ΔΕ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ, ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ, ΠΛΑΤΑΝΙΑ, ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ)
ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ (ΔΕ ΣΦΑΚΙΩΝ)

Π.Ε ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ (ΔΕ ΛΑΠΠΑΙΩΝ, ΑΡΚΑΔΙΟΥ, ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ)
ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ (ΔΕ ΑΝΩΓΕΙΩΝ)
ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ (ΔΕ ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑ)

Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ (ΔΕ ΡΟΥΒΑ, ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΚΟΦΙΝΑ, ΓΟΡΤΥΝΑΣ)
ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ (ΔΕ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ, ΖΑΡΟΥ, ΜΟΙΡΩΝ)
ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ (ΔΕ ΒΙΑΝΝΟΥ)
ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ (ΔΕ ΓΟΥΒΩΝ, ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ, ΜΑΛΙΩΝ)
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΔΕ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΤΕΜΕΝΟΥΣ, ΓΟΡΓΟΛΑΙΝΗ, ΠΑΛΙΑΝΗΣ)
ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ – ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ (ΔΕ ΑΡΧΑΝΩΝ, ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ)

Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΔΕ ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)
ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ (ΔΕ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ)
ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ (ΔΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ)

Διαδικασία Κατάρτισης και έγκρισης των Προγραμμάτων

Τα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020 σκοπό έχουν την ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και παράλληλα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και εν γένει την ορθολογική οργάνωση του χώρου με όρους βιωσιμότητας……

….Τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνονται ανάλογα από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΔΠΣ) και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών (ΔΣΜΑΠΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή και των λοιπών Διευθύνσεων που διαθέτουν στοιχεία σχετικά με τα επί μέρους αντικείμενα.

Η ένταξη των σχετικών μελετών στα εν λόγω Προγράμματα ΕΠΣ έχει ως γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ή την ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων και ιδίως: την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, την προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, τα προγράμματα αστικής ανάπλασης ή περιβαλλοντικής προστασίας, την αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ή τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματοδοτουμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Εφόσον οι ανωτέρω μελέτες εκπονηθούν ανεξάρτητα από τις μελέτες ΤΠΣ, οι ρυθμίσεις τους ενσωματώνονται στα εκπονούμενα ΤΠΣ της εκάστοτε περιοχής αναφοράς.

Τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30η Ιουνίου 2025.

Κύριος των ως άνω προγραμμάτων και μελετών είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εκπόνηση των μελετών των ως άνω Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ».

Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ