Από την Μονή Αγκαράθου ο Επίσκοπος Ζηνουπόλεως

Συνεδρίασε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Μετά το πέρας της συνεδρίας οι Συνοδικοί Ιεράρχες μετέβησαν στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ψήφισαν για εκλογή νέου Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί τον Αρχιμ. Δημήτριο Αντωνόπουλο, Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ζηνουπόλεως.

Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6.3.1977. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – Γλωσσολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität zu Berlin) αποφοιτήσας με τον τίτλο του Μαγίστρου (Magister Artium) με βαθμό «λίαν καλώς».

Επίσης σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τίμιου Σταυρού Βοστώνης αποφοιτήσας με τον τίτλο σπουδών Master of Divinity με βαθμό «άριστα».

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: ΕΛΛΑΔΑ: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός. Υπέβαλλε μεταπτυχιακή διατριβή και έλαβε βαθμό «άριστα»

Το 2005 ο τότε επίσκοπος Κνωσού κ. κ. Ευγένιος (νυν Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ) τον έκειρε μοναχό στην Ιερά Μόνη Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ηρακλείου.

Το 2006 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 2008 Ιερέας πάρα του ιδίου ως άνω Μητροπολίτου.

Επίσης το 2010 στην Ιερά Μόνη Αγκαράθου λαμβάνει το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου εισηγήση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου από την Α. Θ. Μ. Παπά και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου.

Χειροθετήθηκε πνευματικός υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ. Ειρηναίου.

Από το 2010 υπηρετεί με απόσπαση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά αρχικά στον άγιο Νικόλαο Τορόντο και εν συνεχεία στο Μόντρεαλ μέχρι και σήμερα στους Ιερούς Ναούς της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων και φρόντισε για την αγιογράφηση του και στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο ανακαινίζει μέχρι και τη σήμερον εργαζόμενος αόκνως.

Διοργάνωσε εράνους για την χρηματοδότηση και αποπεράτωση ανακαινίσεων και την ενίσχυση άλλων σημαντικών φιλανθρωπικών σκοπών με επιτυχία και διαφάνεια.

Επιπλέον έχει οργανώσει κατηχήσεις και συνάξεις νέων και ενηλίκων.

Από το 2018 έχει αναλάβει την διακονία της Νεολαίας σε ολόκληρη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά διοργανώνοντας και συντονίζοντας ετήσιες συνελεύσεις νεολαίας σε επίπεδο επαρχιακό και ομοσπονδιακό στο πλαίσιο των κληρικολαϊκών συνελεύσεων κ.α.

Μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια .

Ομιλεί ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά ( απταίστως ) και γνωρίζει γαλλικά