Ασκήσεις, επιχειρησιακή ετοιμότητα και προβολή ισχύος με ορμητήριο την Κρήτη

Actionshot of the ships participating in the SNMG2 exercise taking place in the Aegean Sea north Of Crete.

Από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία


Με ορμητήριο την Κρήτη, συνεχείς ασκήσεις αλλά και με μια σειρά ενεργειών επιχειρησιακής ετοιμότητας τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία ενισχύουν και αναβαθμίζουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Η τελευταία άκρως εντυπωσιακή αλλά και ιδιαίτερα συμβολική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού ‘’Αναπνευστήρ’’ εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα. Σε οποιαδήποτε παράνομη και προκλητική κίνηση πλοίων στην περιοχή από την Κρήτη έως και το Καστελόριζο τα Ελληνικά υποβρύχια θα βρίσκονται εκεί. Κρυμμένα σε μεγάλα βάθη θα αποτελούν το πιο ισχυρό ίσως όπλο αποτροπής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Αρχηγείο Στόλου ανέπτυξε το σύνολο των ‘’σιωπηλών’’ αλλά ταυτόχρονα και φονικών μονάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων από τις ακτές της Κρήτης έως και έξω από το λιμάνι της Μεγίστης όπου το ‘’Ωκεανός’’ αναδύθηκε ‘’δηλώνοντας’’ παρουσία στην πλέον ευαίσθητη περιοχή της Ελληνικής επικράτειας.

ncnvnn1582874947686

Πέρα όμως από τις συνεχείς ασκήσεις οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού έχουν το τελευταίο διάστημα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Στόλου με το βλέμμα στην περιοχή την οποία ‘’σημάδεψε’’ η Άγκυρα με το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Κομβικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν θα έχει μόνο η βάση της Σούδας αλλά και μια μικρή αλλά εξαιρετικής σημασίας βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο πιο Ανατολικό άκρο της Κρήτης.

Πρόκειται για τη βάση στο Κυριαμάδι Λασιθίου η οποία, σύμφωνα με το newpost.gr, ναι μεν δεν μπορεί να φιλοξενήσει με ευκολία μεγάλες Μονάδες του Στόλου, φρεγάτες δηλαδή, αποτελεί όμως εξαιρετικό ορμητήριο για τα ταχέα και πανίσχυρα σε οπλισμό πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τις πυραυλακάτους με τους ‘’φονικούς’’ Exocet.

cqn4io1582874934706

Ένα ακόμη ορμητήριο για τα Ελληνικά πλοία αλλά και για τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί και η Κάρπαθος η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την ‘’επίμαχη’’ περιοχή. Με λιμάνι το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει φρεγάτα και μεγάλο αεροδρόμιο πάνω στο νησί όπου σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει δυνατότητα μεταστάθμευσης ‘’γερακιών’’ της HAF.

Εδώ και πολλούς μήνες άλλωστε η Πολεμική Αεροπορία εκπαιδεύεται συνεχώς στην ευρύτερη περιοχή από την Κρήτη έως και την Κύπρο σε κάθε είδους αποστολές είτε μόνη της είτε με άλλες αεροπορικές δυνάμεις από συμμαχικές και φιλικές χώρες. Ειδικά με την Ισραηλινή αεροπορία οι συνεκπαιδεύσεις είναι πλέον όλο και πιο συχνές και μάλιστα με σενάρια τα οποία προσομοιάζουν με αποστολές εναντίον πλοίων επιφανείας τα οποία υποστηρίζονται από αέρος.

35bnf1582874961107

Το κύριο βάρος αυτών των αποστολών θα αναλάβουν οι δύο Πολεμικές Μοίρες της Σούδας, οι ‘’Αλεπούδες’’ και τα ‘’Αστέρια’’ της 340 και 343. Στο πλευρό τους και τα ‘’γεράκια’’ του Αράξου από την 335 και 336 Μοίρα. Και οι τέσσερις διαθέτουν από τα καλύτερα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας F-16 block 52 plus η Κρήτη και Αdvanced ο Άραξος και κατά συνέπεια τεράστια ισχύ πυρός. Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα οι συγκεκριμένες Πολεμικές Μοίρες εκπαιδεύονται μαζί Νότια της Κρήτης μαζί με τα υπερσύγχρονα Γαλλικά μαχητικά Rafale.

fuqb021582874972770

To task group CDG, η αρμάδα δηλαδή του Charles De Gaulle πλέει στο Λιβυκό Πέλαγος.Από το Γαλλικό αεροπλανοφόρο απονηώνονται τα Rafale τα οποία πετούν μαζί με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ σε ολόκληρη την περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όλες τις μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα όπως επίσης και στον ‘’ΗΝΙΟΧΟ’’ η περιοχή Νότια και Ανατολικά της Κρήτης θα βρίσκεται πάντα στον σχεδιασμό των Ελλήνων Επιτελών.