Αυξάνεται το ρεύμα από 1η Σεπτεμβρίου

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να τρέχουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που αποτελούν το ένα από τα 10 μέτρα που θα εφαρμόσει η νέα διοίκηση τη «διάσωση» της Επιχείρησης. Καταργείται και η έκπτωση συνέπειας 10%, ενώ ξεκινά και ανηλεές κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών.


Κάθε μέρα που περνάει, η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ επιδεινώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα το ταμειακό έλλειμμά της να έχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και να πλησιάζει τα 800 με 900 εκατ. ευρώ.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Γιώργος Στάσσης μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά μετά την εκλογή του από τους μετόχους της εταιρείας στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

«Το ταμειακό έλλειμμα αυξάνεται δραματικά όσο περνάει ο χρόνος» είπε χαρακτηριστικά κι εξήγησε: «Εχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ». Οταν ρωτήθηκε για το αν έχει φτάσει στα επίπεδα των 800-900 εκατ. ευρώ, απάντησε θετικά.

Όπως πληροφορήθηκαν «ΤΑ ΝΕΑ» η νέα διοίκηση συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 30 Αύγουστου ώστε να «κλειδώσει» το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια και να ενεργοποιηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο νέος διοικητής της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας θέλοντας να δείξει το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει είπε χαρακτηριστικά: «Αν δεν λάβουμε μέτρα, τότε οι συνέπειες θα είναι τα δάνεια της ΔΕΗ να εγγραφούν από τις τράπεζες ως μη εξυπηρετούμενα».

Αλλά κι ακόμη όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει χρονικά την επαναφορά της εταιρείας σε βιώσιμη και κερδοφόρα πορεία, η απάντηση που έδωσε έδειχνε και πάλι τη «δραματική κατάσταση» της Δημόσιας Επιχείρησης: «Οταν ανέλαβα την Enel Ρουμανίας, η οποία αντιμετώπιζε παρόμοια οικονομικά προβλήματα, στον τρίτο χρόνο φάνηκαν τα αποτελέσματα των μέτρων που λάβαμε, τον τέταρτο γύρισε σε υπερκέρδη. Αλλά το μέγεθος της ΔΕΗ είναι διαφορετικό, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Enel Ρουμανίας…».

Η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει τη λήψη άμεσων μέτρων «για να περάσει τον κάβο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης. Αυτά θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην προχωρήσει σε παρατηρήσεις στην έκθεση που πρόκειται να συντάξει και θα συνοδεύει τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης, τα οποία και θα ανακοινωθούν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Τόνισε ότι «θα πρέπει να βρούμε το μείγμα των μέτρων ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για θετικές ταμειακές ροές».

Ο ίδιος απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος ως προς το εύρος των παρεμβάσεων που θα κάνει ακόμη και σε αυτό το άμεσο χρονικό διάστημα των περίπου 20 ημερών.

Ωστόσο από τις δηλώσεις του διεφάνησαν:

1 Οι αποφάσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια. «Οι αυξήσεις που θα γίνουν στο ανταγωνιστικό σκέλος (τιμολόγια για την κατανάλωση ρεύματος) θα επιδιωχθεί να έχουν τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στους καταναλωτές από τη μείωση που εξετάζεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και συγκεκριμένα στο ΕΤΜΕΑΡ» περιέγραψε.

2 Η καθιέρωση μηχανισμού ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2). «Στα τιμολόγια θα ενσωματωθεί και η ρήτρα CO2» απάντησε σε ερώτηση. Ο μηχανισμός αυτός θα μετακυλίει επιπλέον κόστη με τα οποία επιβαρύνεται η ΔΕΗ από την άνοδο των δικαιωμάτων των ρύπων στα τιμολόγια καταναλωτή.

3 Η κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης συνέπειας. Ο κ. Στάσσης όταν κλήθηκε να απαντήσει στο αν η ΔΕΗ θα καταργήσει την έκπτωση 10%, επιφυλάχτηκε να προχωρήσει σε δημόσια τοποθέτηση. Πάντως φρόντισε να πει ότι «τα οριζόντια πακέτα έχουν ξεπεραστεί. Θα πάμε σε νέα εμπορική πολιτική με συγκεκριμένα πακέτα από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο».

4 Η είσπραξη απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος. «Βασικός μοχλός για την είσπραξη εσόδων θα είναι η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών» είπε και ανήγγειλε «τεράστιο κυνήγι των οφειλετών, ιδίως των στρατηγικών κακοπληρωτών. Θα δώσουμε μάχη…» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

5 Η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υποστήριξε ότι η τιτλοποίηση απλήρωτων λογαριασμών είναι στα μέτρα που εξετάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει το πότε θα υλοποιηθεί. «Θα δω τους υποψήφιους για τον διαγωνισμό» σχολίασε. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει δρομολογήσει διαδικασίες προκειμένου να δώσει ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή της δύο πακέτα υπερήμερων οφειλών.

6 Η πιθανή έκδοση ομολόγου. Η εταιρεία, επίσης, εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές για την αναζήτηση χρηματοδότησης μέσα από την έκδοση ομολόγου.

7 Η διεκδίκηση παλιών οφειλών από τις ΥΚΩ. Και για αυτό το θέμα δεν μίλησε ο κ. Στάσσης, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δρομολογήσει διαδικασίες για την απόδοση στην εταιρεία ποσών ΥΚΩ του 2011.

8 Η επικαιροποίηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στις πρώτες του αναφορές έκανε λόγο για την ανάγκη επικαιροποίησης του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου που είχε εκπονηθεί, με έμφαση στην περικοπή δαπανών αλλά και στη στροφή της εταιρείας σε άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

9 Η ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ. Στα μέτρα που πρόκειται να λάβει η εταιρεία είναι και η «μερική» ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή, όπως επιβεβαίωσε.

10 Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. Στον προγραμματισμό της Επιχείρησης είναι και η απόσυρση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη, με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών. Ο κ. Στάσσης έσπευσε, όμως, να υπογραμμίσει πως για την απόσυρση θα προηγηθεί διάλογος με την τοπική κοινωνία και άλλους φορείς. Το κλείσιμο των μονάδων συνδέεται με τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με τις οποίες, λιγνιτικοί σταθμοί συμφέρει να είναι καλύτερα κλειστοί, παρά να λειτουργούν.

Ο Μ.Παναγιωτάκης. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων παρουσίασε μια άλλη εικόνα ως προς τα οικονομικά μεγέθη της Επιχείρησης.

«Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι. Λυπάμαι πολύ και ανησυχώ όταν ακούγονται παρόμοιες δηλώσεις» είπε και υποστήριξε: «Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, και η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών που άρχισε να εμφανίζεται από το 2ο εξάμηνο του 2018, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο του έτους ζημιές 356 εκατ. (χωρίς, εννοείται, τις εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), ήταν συνέπεια των γνωστών εξωγενών παραγόντων, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κοινωνική πολιτική μη μετακύλισης των επιβαρύνσεων στην κατανάλωση. Μια πολιτική που έχει πλέον φθάσει στα όριά της. Ωστόσο αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συγκεκριμένες δράσεις. Δεν χρειάζεται δραματοποίηση» κατέληξε.