Για προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας κατηγορεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Άγκυρα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας», σημειώνει η Αθήνα, τονίζοντας πως «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».
«Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία κλείνει αναφέροντας:
«Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας – και ιδίως της γείτονος Τουρκίας – να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω».
Η Τουρκία ζητά αποζημίωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Στην ανακοίνωσή του, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων εκ μέρους ορισμένων Ελλήνων πολιτικών.
«Η 19η Μαΐου του 1919 σηματοδοτεί την έναρξη του εθνικού αγώνα για την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και γιορτάζεται με υπερηφάνεια στην Τουρκία και το εξωτερικό» σημειώνει, μεταξύ άλλων.
Και προσθέτει: «Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων στην Ελλάδα να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της Ιστορίας μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα έχοντας δικά τους πολιτικά κίνητρα, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές».
Το τουρκικό υπουργείο, μάλιστα, κάνει λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» και ότι «η ευθύνη για τις ακρότητες που διαπράχθηκαν, βαραίνει τον ελληνικό στρατό, ο οποίος παραβίασε τους κανόνες του πολέμου, εισβάλλοντας στην Ανατολία».
Υπενθυμίζει δε, την υποχρέωση της Αθήνας να καταβάλλει αποζημιώσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί που στοχεύουν την ιστορία, δεν έχουν καμία λογική, καμία συνοχή. Αυτή η ρητορική είναι ασύμβατη με την επιδίωξη ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων» συμπληρώνει.