Αυστρία: Ανοίγουν από τις 15 Μαΐου εστιατόρια, εκκλησίες και σχολεία

ROLAND SCHLAGER/APA VIA AP, POOL

Σε ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχε πάρει για την αποτροπή της πανδημίας θα προχωρήσει η Αυστρία, ανοίγοντας εστιατόρια και εκκλησίες και πολλά σχολεία.


Η Αυστρία θα χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού στις 15 Μαΐου επιτρέποντας να ανοίξουν και πάλι εστιατόρια και καφέ και να ξεκινήσουν οι θρησκευτικές τελετές, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (21/4) ο καγκελάριος. Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η χώρα ενήργησε από νωρίς στο θέμα της πανδημίας, κλείνοντας εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, μη απαραίτητα καταστήματα και άλλους χώρους πιθανής συνάθροισης εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα. Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να εργάζονται από εκεί εάν είναι δυνατόν.

Είναι επίσης από τις πρώτες χώρες που χαλάρωσαν το lockdown, επιτρέποντας σε καταστήματα με είδη κατασκευών DIY, προϊόντα κήπου και μαγαζιά με έκταση μικρότερη των 400 τμ να ανοίξουν και πάλι πριν από μία εβδομάδα. Τα εμπορικά κέντρα, τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα κομμωτήρια αναμένεται να ακολουθήσουν την 1η Μαΐου.

“Προχωράμε πιο γρήγορα εδώ από άλλες χώρες προς κάτι που είναι σαν μια νέα κανονικότητα”, δήλωσε ο Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι “επιχειρήσεις γαστρονομίας” (όρος που συνήθως περιλαμβάνει τα μπαρ) θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι από τις 15 Μαΐου και να μένουν ανοικτές έως τις 11 μμ.

Από την ίδια ημερομηνία μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι οι θρησκευτικές τελετές. Τα καταστήματα που έχουν ανοίξει πρέπει να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών τους, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με μάσκα ή κάποιο ύφασμα.

Ο Κουρτς δήλωσε ότι η μάσκα προσώπου θα είναι μέρος της νέας κανονικότητας. Οι μάσκες προσώπου είναι ήδη υποχρεωτικές στα μέσα μεταφοράς. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να ανοίξουν στις αρχές Μαΐου για τους μαθητές που είναι στην τελευταία τους χρονιά.

Ο Κουρτς δήλωσε ότι τα σχολεία για μαθητές μικρότερων τάξεων θα ανοίξουν σταδιακά ξεκινώντας από τις 15 Μαΐου.