Αυτή είναι η 24ωρη γραμμή του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό! Σε λειτουργία από σήμερα

Σε λειτουργία από σήμερα (07.03.2020) και επί 24ωρου βάσης θα είναι ο αριθμός 1135, η ειδική τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό.


Στο 1135 οι πολίτες θα μπορούν, όλες τις ώρες της ημέρας να ζητούν πληροφορίες για τον κορονοϊό και να συμβουλεύονται τους ειδικούς.

Στον αριθμό αυτό, άνθρωποι που έχουν συμπτώματα και έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό ή έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από ασθενή της νόσου, θα μπορούν να πάρουν οδηγίες. Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ θα δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και την υπεύθυνη ενημέρωση, είτε να απευθύνονται στον οικογενειακό γιατρό τους, είτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, εάν έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, μέχρι σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί 1.500 άτομα που αποτελούν επαφές ή στενές επαφές των 45 μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού, ενώ από την ίδια έρευνα των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, έχουν προκύψει μέχρι σήμερα 800 υπό εξέταση δείγματα, τα οποία έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Παστέρ και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ με… video

Στο νέο σποτ του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τονίζεται ότι ο ιός επηρεάζει πιο σοβαρά τις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Οι πολίτες καλούνται να πλένουν συχνά αλλά και σωστά τα χέρια τους, να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με τον αγκώνα τους όταν φτερνίζονται ή βήχουν και να κρατούν αποστάσεις από άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, να καθαρίζουν τις επιφάνειες και να αερίζουν τους χώρους όπου βρίσκονται.

Όσοι έχουν συμπτώματα και είχαν βρεθεί σε πληττόμενη περιοχή ή βρίσκονται σε περιοχή με κρούσματα, δεν πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο αλλά πρώτα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ή να καλέσουν τον ΕΟΔΥ και να μείνουν σπίτι τους. Για απορίες, πλέον, υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή 1135.