Βάσεις 2019: Οι παγίδες και οι κρυφές ευκαιρίες του μηχανογραφικού

Στιγμιότυπο από τις Πανελλαδικές εξετάσεις EUROKINISSI

Αλλάζει ριζικά από τον Σεπτέμβριο ο ακαδημαϊκός χάρτης, λόγω των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάνουν λόγο για αρκετά μεγάλη πτώση σε δημοφιλή τμήματα και σχολές, όπως τα Πολυτεχνικά και οι Ιατρικές, ενώ αντίθετα πιο σταθερές θα είναι οι Νομικές και οι Οικονομικές Σχολές.

Τώρα, οι υποψήφιοι έχουν ένα ακόμα μεγάλο «στοίχημα» μπροστά τους. Τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, με ημερομηνία οριστικοποίησης τη 15η Ιουλίου.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο ακαδημαϊκός χάρτης της Ελλάδας αλλάζει ριζικά από τον προσεχή Σεπτέμβριο, με νέα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα κρύβουν και πολλές παγίδες, τις οποίες πρέπει να αναζήτησουν οι ενδιαφερόμενοι πριν «κλειδώσουν» τις επιλογές τους.

1ο επιστημονικό πεδίο

Παρά την εκτιμώμενη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων του εν λόγω πεδίου, κινείται σε πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες και αναζητεί διεξόδους προς τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Ευκαιρία μπορούν να αποδειχθούν για τους υποψήφιους τα νέα τμήματα Ψυχολογίας που ιδρύονται στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα καθώς πιθανότατα να μην καταγράψουν μεγάλη ζήτηση και να έχουν χαμηλή βάση καθώς αυτή θα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στο μηχανογραφικό.

Και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, διαθέτει τμήματα που μπορούν να προσφέρουν άλλες διεξόδους πλην των «παραδοσιακών επαγγελμάτων», όπως το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

2ο επιστημονικό πεδίο

Το πεδίο αυτό έχει δεχθεί τις πιο σαρωτικές αλλαγές, εκτοξεύοντας τον αριθμό των δημοφιλών τμημάτων. Δεκάδες νέες σχολές Γεωπονίας, Πολυτεχνικά τμήματα αλλά και Φυσικομαθηματικά προστίθενται φέτος στο μηχανογραφικό, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν μια θέση σε αυτές να έχουν διευρυμένες επιλογές.

Τα τμήματα Γεωπονίας διπλασιάζονται στα 21 και «μοιράζονται» σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Παρέχουν πενταετείς σπουδές, όμως θα πρέπει οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ότι τα καινούργια τμήματα ακόμα δεν διαθέτουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αντίστοιχα, και στις θετικές επιστήμες θα λειτουργήσουν από δύο νέα τμήματα σε Μαθηματικά και Φυσική κι ένα νέο τμήμα Χημείας δίνοντας πρόσβαση και σε υποψήφιους με χαμηλότερες βαθμολογίες να εισαχθούν σε αυτά.

Προσοχή χρειάζεται και στα Πολυτεχνικά τμήματα, καθώς υπάρχουν δύο κατηγορίες. Αυτές των πενταετών κι αυτές των τετραετών σπουδών. Οι πρώτες παρέχουν master ενώ οι δεύτερες όχι και δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφών μεταξύ τους. Από φέτος πενταετή γίνονται τα Πολυτεχνικά τμήματα σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκής ισοδυναμίας είναι ακόμα μακρύς.

3ο επιστημονικό πεδίο

Πολλές νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, λόγω των νέων τμημάτων που αφορούν σε δημοφιλή παραϊατρικά επαγγέλματα. Στον τομέα της Διαιτολογίας ιδρύονται τέσσερα επιπλέον τμήματα σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Σητεία δίνοντας την ευκαιρία σε υποψήφιους με χαμηλές βαθμολογίες να τα διεκδικήσουν. Παράλληλα, για τους μαθητές της Βορείου Ελλάδας αποτελεί θετική εξέλιξη η ίδρυση τμήματος Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα.

4ο επιστημονικό πεδίο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εδώ η ένταξη των τουριστικών σπουδών. Από τον Σεπτέμβριο δημιουργούνται τέσσερα νέα τμήματα σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο δίνοντας την ευκαιρία εισαγωγής με αρκετά χαμηλές βαθμολογίες.

Παράλληλα, υπερπληθώρα σχολών καταγράφεται και στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, τα οποία τετραπλασιάζονται.