Ο υπουργός Μάκης Βορίδης στην Κρήτη για καταγραφή των ζημιών από τον δάκο

Στην Κρήτη ενδέχεται να έρθει το επόμενο 15νθήμερο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, προκειμένου να έχει επαφές με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας και παράλληλα τα στελέχη του υπουργείου θα καταγράψουν τις ζημιές που έχουν γίνει από το δάκο αλλά και τη γενικότερη κλιματική αλλαγή που έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς.

Από τη συνάντηση του Νίκου Συριγωνάκη με το Μάκη Βορίδη

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, που μίλησε στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη στον politica 89.8 ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες ο κ. Βορίδης έχει προγραμματίσει ταξίδι για την Κρήτη, εκτός απροόπτου βέβαια και αν δεν πραγματοποιηθεί, τότε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο στην οποία θα λάβουν μέρος ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μανόλης Χνάρης, οι αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων και εκπρόσωποι των αγροτών.

 

Στη συνάντηση πάντως που είχε ο κ. Συριγωνάκης με τον κ. Βορίδη, τέθηκαν οι βάσεις για συζήτηση με πρώτο από τα θέματα, αυτό της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών των οποίων η παραγωγή αλλά και η ποιότητα του προϊόντος μειώθηκαν στο 50%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιοπορισμού.

Επίσης τέθηκαν θέματα, όπως η αύξηση του κονδυλίου από τα 8 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα, καθώς τα ελαιόδεντρα από 15 εκατομμύρια που ήταν έχουν αυξηθεί σε 17,5 εκατομμύρια σήμερα και τα φάρμακα  δεν επαρκούν.Ζητήθηκε οι ψεκασμοί να ξεκινούν από αρχές Ιουνίου, να προσληφθούν γεωπόνοι να εποπτεύουν τους εργολάβους και βέβαια ο διαγωνισμός να είναι ευέλικτος. Δυστυχώς απ΄ότι φαίνεται ο δάκος έφερε θεομηνία στην Κρήτη και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο κ. Συριγωνάκης ευχαρίστησε τον σύμβουλο του υπουργού Αντρέα Στρατάκη, που προγραμμάτισε την συνάντηση και βέβαια τον υπουργό και τον Γενικό γραμματέα κ. Στρατάκο για το ενδιαφέρον τους.