Βρετανία: Στο τραπέζι κατάργηση καραντίνας για τουρίστες από Ελλάδα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ (φωτ. αρχείου)
Σε «πράσινες» εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση να μετατρέψει τις «πορτοκαλί» χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, σύμφωνα με την Daily Telegraph

Ελπίδα για να έρθουν τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα, καθώς η Daily Telegraph αποκαλύπτει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο έχουν σχέδια για την κατάργηση της 10 ημερών καραντίνας για τους τουρίστες που θα επιστρέφουν στο βρετανικό έδαφος. Αφορά σε χώρες της «πορτοκαλί» ταξιδιωτικής λίστας, εφόσον έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, μία τέτοια εξέλιξη στην ουσία θα μετέτρεπε τις «πορτοκαλί» χώρες σε «πράσινες» για τους πλήρως εμβολιασμένους, δημιουργώντας την προοπτική επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών αναψυχής προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Πάντως, οι προτάσεις αυτές βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που έχει ταχθεί υπέρ αυστηρότερης συνοριακής πολιτικής, είναι «ανοιχτός» σε μια τέτοια σημαντική αλλαγή στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη που εφαρμόζει το Λονδίνο. Ανώτερη κυβερνητική πηγή δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν πρόκειται για οριστικές αποφάσεις, αλλά ότι «προς τα εκεί κατευθύνονται».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης μοιάζει να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες δηλώνοντας ότι «αναγνωρίζοντας το δυνατό στρατηγικό σκεπτικό και την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, έχουμε αρχίσει δουλειά επί της εξέτασης του ρόλου των εμβολιασμών στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής σειράς μέτρων υγείας και τεστ για τα εισερχόμενα ταξίδια».

Πότε συζητείται το νέο σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο

Τα σχέδια αναμένεται να είναι έτοιμα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο εντός δεκαπενθημέρου, δυνητικά πριν από την επόμενη αξιολόγηση της πράσινης λίστας που θα ισχύσει από τις 28 Ιουνίου. Πάντως πηγή της εφημερίδας λέει ότι δεν είναι βέβαιο πως οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός του μήνα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ακόμα δεν έχει καθοριστεί αν αυτό το νέο πιθανό καθεστώς θα αφορά μόνο πλήρως εμβολιασθέντες Βρετανούς που θα επιστρέφουν από διακοπές ή όλες τις αφίξεις από τις πορτοκαλί χώρες, όπως η Ελλάδα. Ανοιχτό είναι επίσης αν θα υπάρχουν εξαιρέσεις για όσους δε θα μπορούν να εμβολιαστούν για οποιονδήποτε λόγο και για τα παιδιά κάτω των 18 ετών.

Σημειώνεται ότι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και ταξιδιωτικοί παράγοντες διαρκώς ζητούν αλλαγές στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη.

Χαιρετίζουν τις ενδεχόμενες αλλαγές παράγοντες του τουρισμού

Υπενθυμίζεται ότι μόλις 11 χώρες και εδάφη βρίσκονται στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας, με τις αφίξεις από τις χώρες αυτές να μη χρειάζονται καραντίνα άμα την επιστροφή τους στο βρετανικό έδαφος. Από την Ευρώπη μόνο η Ισλανδία και το Γιβραλτάρ είναι στην πράσινη λίστα.

Παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας χαιρέτισαν την προοπτική αλλαγής του ταξιδιωτικού καθεστώτος για τους πλήρως εμβολιασθέντες. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Τζόνσον έθεσε ως στόχο να έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις του εμβολίου στα 2/3 των ενήλικων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέχρι στιγμής τη δεύτερη δόση έχουν κάνει 30,4 εκ. πολίτες, δηλαδή των 57,8% των ενηλίκων.