Βροχή «με το τουλούμι» στην Κρήτη – Στα δύο μέτρα το ύψος βροχής

Ο «χάρτης» της βροχής – Πού έβρεξε περισσότερο τους τελευταίους μήνες

Εντυπωσιακά αυξημένα είναι τα ύψη της βροχόπτωσης που καταγράφηκαν στην Κρήτη από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα βροχομετρικά που έδωσε στη δημοσιότητα ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, στον νομό Χανίων σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της στάθμης του νερού στο φράγμα Βαλσαμιώτη.

Εξίσου σημαντικά όμως είναι τα βροχομετρικά και για τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, καθιστώντας την Κρήτη ως την περιοχή με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις του περασμένου πενταμήνου δημιουργούν προσδοκίες για πλήρωση των ταμιευτήρων νερού και περιορισμό των φαινομένων λειψυδρίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στα Χανιά

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στα Χανιά. Η περιοχή της Ασή Γωνιάς εμφανίζει τις πιο εντυπωσιακές καταγραφές σε βροχοπτώσεις με 1.963 χιλιοστά, από τα οποία τα 1.328 χιλιοστά σημειώθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους και τα 635 χιλιοστά τον Ιανουάριο 2019. Στις δυτικές περιοχές του νομού Χανίων, όπως τα Φαλάσαρνα, η Κάνδανος και η Παλαιόχωρα, τα βροχομετρικά του Ιανουαρίου σχεδόν ισοστάθμησαν τα βροχομετρικά Σεπτεμβρίου έως Δεκεμβρίου του 2018. Αυτό, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, «οφείλεται στα διαδοχικά βαρομετρικά συστήματα και τους παρατεταμένους νοτιάδες, που επισκέφτηκαν το νησί μας στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ευνοώντας με περισσότερες βροχές τις περιοχές αυτές».

Στο Ρέθυμνο

Εξίσου σημαντικά είναι και βροχομετρικά του νομού Ρεθύμνου, με το Σπήλι να φτάνει έως και τα 1.103 χιλιοστά. Σημαντικά ύψη βροχής σημειώθηκαν και στα νότια τμήματα, και μάλιστα στην Αγία Γαλήνη τα 423 χιλιοστά αποτελούν ύψος-ρεκόρ για την εποχή αυτή.

Στο Λασίθι

Αξιόλογα είναι τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν και στο Λασίθι, με το μεγαλύτερο να σημειώνεται στο Οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα στον μετεωρολογικό σταθμό του Τζερμιάδο. Τον Ιανουάριο, όμως, ευνοήθηκαν πολύ περισσότερο οι νότιες περιοχές του νομού, αφού τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν, μόνο για αυτόν τον μήνα, ξεπέρασαν τα συνολικά ύψη βροχής που σημειώθηκαν την περίοδο από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Τα πρωτεία, όμως, για τον Ιανουάριο ανήκουν στο Σελάκανο, όπου καταγράφηκαν 510 χιλιοστά, γεγονός που οφείλεται στη διέλευση των διαδοχικών βαρομετρικών συστημάτων από τα δυτικά και στην επικράτηση των νότιων ανέμων.

Ηράκλειο: Στη Γέργερη τα μεγαλύτερο ύψος

Τα βροχομετρικά δεδομένα του Ηρακλείου δείχνουν περισσότερο ευνοημένες τις νότιες περιοχές. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στη Γέργερη με 742 χιλιοστά, από τα οποία τα 433 χιλιοστά σημειώθηκαν στην περίοδο Σεπτεμβρίου έως και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, ενώ 309 χιλιοστά καταγράφηκαν τον μήνα Ιανουάριο. Στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς και στο Τυμπάκι έχουν ήδη ξεπεραστεί τα μέσα ετήσια ύψη βροχής.