“Βόμβες” του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

Σε σοβαρές καταγγελίες με πολιτικές και όχι μόνο προεκτάσεις εντός κι εκτός συνόρων και με επίκεντρο την Κρήτη προχώρησε το μέλος του Εθνικού συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης στον Politica89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

“Κάποιοι στην Κρήτη είτε από ιδιοτέλεια είτε από αφέλεια εξυπηρετούν γερμανικά συμφέροντα δηλώνει ο κ. Συγγελάκης ανάβοντας φωτιές στους κόλπους των απόδημων Κρητών , αφού οι καταγγελίες του σχετίζονται με την παρουσία δύο Γερμανών που όπως ισχυρίστηκε εμφανίστηκαν διατεθειμένοι κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου του Παγκόσμιου συμβουλίου Κρητών να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση μουσείου για την αντίσταση στην περιοχή της Αγίας των Χανίων”. Μάλιστα πρόσθεσε πως “οι Γερμανοί αυτοί πολιτικοί έχουν κατηγορηθεί για σκάνδαλα στην Γερμανία ενώ τα αισθήματα φιλελληνισμού τους είναι αμφίβολα”. Σκοπός τους είναι σύμφωνα με τον κ. Συγγελάκη “να φαλκιδεύσουν την ιστορία του τόπου μας και με την χρηματοδότηση του αντιστασιακού μουσείου να ελέγχουν πως θα τιμούμε τους νεκρούς μας πως θα τους πενθούμε, πως θα συνδράμομε κι εμείς στον ενταφιασμό των Γερμανικών αποζημιώσεων και πως συνεχίσουμε να ζητάμε οικονομική βοήθεια και ελεημοσύνη από το Γερμανικό κράτος”. 

Ερωτηθείς ο κ. Συγγελάκης για την εμπλοκή τοπικών παραγόντων άφησε να εννοηθεί ότι οι Δύο Γερμανοί είναι σαφές ότι δεν είδαν φως και μπήκαν μες στο συνέδριο του Παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών. Το μέλος του εθνικού συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών τόνισε ότι μέχρι και σήμερα δεν τοποθετήθηκε για ότι έγινε στο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών καθώς περίμενε την σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Άγγελλα Μέρκελ .

Για την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ ο κ. Συγγελάκης σχολίασε πως η δήλωση του πρωθυπουργού για τις Γερμανικές αποζημιώσεις μόνο θετική μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς τέθηκε στην σωστή βάση αυτή την φορά εφόσον η Γερμανία δεν έχει απαντήσει στην πρόσφατη Ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής πλευράς.

Γι αυτό κι ανέφερε χαρακτηριστικά πως “ο Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στέλνει μήνυμα στο Γερμανικό κράτος πως οφείλει να απαντήσει και την χρησιμοποιεί ως ένα καλό διαπραγματευτικό ατού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως στο παρελθόν που είχε γίνει Ρηματική διακοίνωση το γερμανικό κράτος αναγκάστηκε να απαντήσει και να αποδεχτεί πως το ζήτημα για την Ελληνική πλευρά δεν έχει κλείσει”. 

Σύμφωνα με τον κ. Συγγελάκη η δήλωση του πρωθυπουργού για τις Γερμανικές αποζημιώσεις είναι βαρύνουσας σημασίας για δύο λόγους αφενός γιατί η τελευταία ρηματική διακοίνωση είναι πιο καλογραμμένη ως προς το σύνολο των ελληνικών αξιώσεων κι αποτελεί ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί από τις προηγούμενες κι από την άλλη ένα τέτοιο επίσημο έγγραφο ασκεί πίεση στην Γερμανική πλευρά καθώς την καλεί να απαντήσει και να της υπενθυμίσει ότι πρέπει να το κάνει εφόσον δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Για την διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων κι από την Πλευρά της Πολωνίας ο κ. Συγγελάκης αναφέρει πως “η Πολωνία διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις και δεν επιτρέπει στην Γερμανία να ενταφιάσει το ζήτημα και δείχνει σε ένα Διεθνές επίπεδο πλέον για την Γερμανία πως δεν διεκδικούν αποζημιώσεις μόνο οι Έλληνες γεγονός που τους δυσκολεύει να ενταφιάσουν το ζήτημα.  Είναι θετικό να γίνει ένα ευρύτερο μέτωπο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις γιατί θα  υποχρέωνε την Γερμανία να δώσει λύση στο ζήτημα, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει κοινή γραμμή Ελλάδας και Πολωνίας, αυτό που υπάρχει είναι πως κι οι Πολωνοί αλλά κι εμείς θίγουμε το ζήτημα των αποζημιώσεων ο καθένας από την πλευρά του”.