Με γέφυρες του στρατού η σύνδεση των αποκομμένων οικισμών στα Χανιά

Σήμερα η αυτοψία στις πληγείσες περιοχές από κυβερνητικό κλιμάκιο


Τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκε η κλειστή ευρεία σύσκεψη του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου στα Χανιά για τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε στη Δυτική Κρήτη η καταστρεπτική κακοκαιρία.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη που έφτασε χθες το βράδυ στα Χανιά, προερχόμενος από το Ηράκλειο όπου προσγειώθηκε το super puma που τον μετέφερε.

Όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα εγκατασταθούν εντός της ημέρας δύο επιχειρησιακές γέφυρες του στρατού προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνδεση των αποκομμένων περιοχών για την άρση του αποκλεισμού των κατοίκων αλλά και για τη διέλευση συνεργείων και κλιμακίων που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών.

syskepsh-spirtzhs

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης γνωστοποίησε στη διάρκεια της ίδιας σύσκεψης ότι οι εκτεταμένες κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, εθνικού και επαρχιακού θα αποκατασταθούν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, που θα διαθέσει και κονδύλια για τον σκοπό αυτό.

Σήμερα, εξάλλου, θα ξεκινήσουν αυτοψίες κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές, ενώ από την Αθήνα έχει έρθει πολυμελές κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να παράσχουν συνδρομή σε περιπτώσεις κινδύνου ανθρώπινων ζωών.

Στην ατυτοψία που ξεκίνησε στις 8:3ο το πρωί, συμμετέχει και ο Υπουργός Υποδομών. Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνονται τα εξής:

“Στην επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές έχει προγραμματιστεί να μετέχουν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος έφτασε χθες με ελικόπτερο super puma στην Κρήτη και προήδρευσε σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Μαζί του στο κυβερνητικό κλιμάκιο είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ Γιάννη Πετρούτσο και εννεαμελές κλιμάκιο.

Από την πλευρά της περιφέρειας Κρήτης θα μετέχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και αιρετοί των Δήμων της περιοχής.

Από τεχνικής πλευρά μετέχει κλιμάκιο Μηχανικών του Υπουργείου. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών καθώς και μηχανικοί της Περιφέρειας Κρήτης.

Χθες αργά το βράδυ ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων η πρώτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών”.