“Τι θέλει ο Γιαπωνέζος” από τον ΥΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη; Οι επαφές του στο Μόναχο

Σειρά επαφών είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης. Μία απ΄ αυτές ίσως να προκαλεί απορία γιατί ήταν και η συνάντηση που κράτησε περισσότερο απ΄ όλες τις άλλες και δεν έγινε “στο πόδι”.

Ο Βαγγέλης Αποστολάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας Kenji Harada και είναι λογικό να αναρωτηθεί οποιοσδήποτε τι μπορεί να πορκάλεσε αυτή τη συνάντηση.

Κι όμως η Ιαπωνία έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την μεγάλη αλλά και δραματική εμπειρία που έχει με τις φωτιές κάθε χρόνο. Κι αυτό ,γιατί η αεροναυπηγική βιομηχανία της Ιαπωνίας έχει σχεδιάσει και ετοιμάζεται να βάλει σε γραμμή παραγωγής ένα νέο πυροσβστικό αεροσκάφος, το οποίο φιλοδοξεί βέβαια να εξάγει σ΄ όλο τον κόσμο. Η Ιαπωνία δεν έχει πρόβλημα με τις πυρκαγιές.

Συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Τόκιο έχουν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, με τους Ιάπωνες να ζητούν από την Ελλάδα βοήθεια σε επίπεδο εμπειριών από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ώστε να τις προσαρμόσουν στο νέο αεροσκάφος US-2.Στην Ιαπωνία έχει ταξιδέψει ο επικεφαλής της ΓΔΑΕ ναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης και αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία έχει ανταποδώσει την επίσκεψη.

Τον Δεκέμβριο του 2017  είχε γίνει συνάντηση της ιεραρχίας της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ  (ΓΔΔΑΕΕ ) με στελέχη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα με επικεφαλής την Emi Mashiko, η οποία συνοδευόταν από εκπροσώπους της εταιρείας Shin-Maywia Industries. Στην συνάντηση ήταν και στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως είχε ανακοινωθεί, συζητήθηκαν θέματα διακρατικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της εταιρείας Shin-Maywia Industries, οι προοπτικές συνεργασίας της με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η ενδεχόμενη εκμετάλλευση συναφών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στα υπό εξεταση ενδεχόμενα ήταν και πιθανή επιλογή συμπαραγωγής του αμφίβιου αεροσκάφους ShinMaywa US-2 που έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί σε  καταστάσεις έρευνας και διάσωσης μακράς ακτίνας δράσης .

Προς το παρόν βεβαίως η Ελλάδα δεν έχει χρήματα για να συζητήσει πιθανότητα αγοράς του νέου αεροσκάφους, αλλά τίποτα δεν αποκλείει ότι αυτό θα γίνει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

“Η Ιαπωνία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την πώληση διασωστικών της αεροσκαφών US-2 σε μία συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση αμυντικού εξοπλισμού της χώρας, είχε γράψει  η εφημερίδα «Nikkei»  τον περασμένο  Ιούλιο, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

“Η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά αμφίβιων αεροσκαφών της ιαπωνικής βιομηχανίας ShinMaywa κόστους περίπου 10 δισ. γιεν το καθένα για να αντικαταστήσει τα δεκάδες παλιά πυροσβεστικά της αεροσκάφη, ανέφερε η εφημερίδα. Τα συγκεκριμένα ιαπωνικά αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με δεξαμενές νερού πριν πωληθούν στην Ελλάδα”.

Ο ΥΕΘΑ Β.Αποστολάκης είχε μια σειρά επαφών στο Μόναχο. Μεταξύ αυτών και με τον Κροάτη υπουργό Άμυνας , ο οποίος μετά από την ακύρωση της προμήθειας 12 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από το Ισραήλ, πιθανότατα “καλοβλέπει” ξανά τα ελληνικά F-16 block 30,για τα οποία πάντως ο Αποστολάκης θα κάνει σήμερα κι αύριο κουβέντα στο Άμπου Ντάμπι όπου βρίσκεται.

Οι φωτογραφίες από τις συναντήσεις που είχε ο ΥΕΘΑ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Μεταξύ αυτών που συναντήθηκε και ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.