Για πρώτη φορά οι επιστήμονες της Κρήτης στη μάχη κατά του δάκου

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το ΕΛΓΟ Δήμητρα” και τα ειδικά εργαστήρια, προκειμένου να γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι για την τοξικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους ενάντια στον πληθυσμό του δάκου.

Με το θέμα ασχολήθηκε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη στην οποία μίλησε ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και καθηγητής εντομολογίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Μανώλης Ροδιτάκης ο οποίος ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν οι χημικές ουσίες που καταπολεμούν στο βέλτιστο τον δάκο.

Σύμφωνα με τον κ. Ροδιτάκη θα γίνει προσπάθεια διερεύνησης των παραμέτρων εκείνων που έχουν να κάνουν με το πόσο μπορούμε να ελέγξουμε το δάκο, ελέγχοντας κάποια βακτήρια που έχουν μέσα τους τα έντομα τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για να αναπτυχθούν. Αν δηλαδή καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τα βακτήρια αυτά, ο δάκος δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί. Είναι μία ιδιαίτερη προσέγγιση η οποία είναι υπό διερεύνηση.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη χρονιά όπου πολύς λόγος έγινε για το γλυοσπόριο, ο κ. Ροδιτάκης ανέφερε ότι οι αναλύσεις που έγιναν από τους ειδικούς επιστήμονες, έδειξαν ότι βρέθηκαν διάφορα στελέχη τα οποία είχαν πολύ μεγάλη ικανότητα παθογένειας και καταστροφής του ελαιοκάρπου. Δηλαδή, όπως εξήγησε, βρέθηκε γλυοσπόριο σε μικρό ποσοστό και ένα μεγάλο ποσοστό από άλλους μύκητες. “Ήταν σαν βλέπαμε πως το αίτιο της περσινής καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, οφειλόταν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε άγνωστα στελέχη έως σήμερα”, τόνισε ο κ. Ροδιτάκης.