Δάκρυσαν οι γιατροί με τη μητέρα του 22χρονου Δημήτρη – «Ο γιος μου θέλει να κάνει δώρα»

Η δωρεά οργάνων μετά το τροχαίο στην Ιεράπετρα που συγκλόνισε την Κρήτη


Άκρως συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν πριν από μερικά 24ωρα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, με “πρωταγωνιστές” τους γονείς του 22χρονου μοτοσυκλετιστή, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα, μετά από τροχαίο που σημειώθηκε στην Ιεράπετρα.

Όπως ανέφερε μιλώντας εμφανώς συγκινημένος στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” του δημοσιογράφου Λευτέρη Κουμαντάκη ο εντατικολόγος της ΜΕΘ του Βενιζελείου και συντονιστής μεταμοσχεύσεων, κ. Ευάγγελος Βολακάκης, οι ίδιοι οι γονείς του άτυχου νεαρού ήταν εκείνοι που ζήτησαν από τους γιατρούς να γίνει το παιδί τους δωρητής οργάνων, αφού διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατός του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βολακάκης, είναι από τις λίγες φορές που οι γονείς πηγαίνουν από μόνοι τους στους αρμόδιους ζητώντας τους να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση.

«Μόλις οι γονείς ενημερώθηκαν για τον εγκεφαλικό θάνατο του γιου τους ήρθαν μόνοι τους και μας πρότειναν τη δωρεά οργάνων. Είμαι τοπικός συντονιστής μεταμοσχεύσεων στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Είναι από τις λίγες φορές που οι γονείς έρχονται και μας ζητούν να προχωρήσουμε σε μεταμόσχευση. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή», δήλωσε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο εντατικολόγος.

«Δεν μπορείς να μη δακρύσεις όταν βλέπεις μια μητέρα να έρχεται και να σου ζητάει να γίνει το παιδί της δωρητής οργάνων. Είναι το ανθρώπινο μεγαλείο που ξεπερνά την οδύνη και με κίνητρο μόνο την αγάπη αποφασίζει να πράξει», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Βολακάκης, ο οποίος δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του.
Πριν από λίγες ημέρες, ακόμη κι οι γιατροί αρχικά σάστισαν μπροστά στη θέα των γονιών που με αποφασιστικότητα επέλεξαν, πριν αφεθούν στον θρήνο για τον ξαφνικό και τόσο πρόωρο χαμό του παιδιού τους, να δρομολογήσουν το πώς ο θάνατός του θα χαρίσει ζωή σε άλλους συνανθρώπους του.
Ο νεαρός μοτοσυκλετιστής είχε μεταφερθεί με βαριά τραύματα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου έπειτα από τροχαίο που σημειώθηκε στην Ιεράπετρα το βράδυ της προπερασμένης Πέμπτης. Όταν το αυστηρό ιατρικό πρωτόκολλο “κλείδωσε” οριστικά τη διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου του 22χρονου, ήταν οι ίδιοι οι γονείς του που ζήτησαν ο γιος τους να γίνει δωρητής οργάνων, εκπλήσσοντας τους γιατρούς που συνήθως μουδιασμένοι κάνουν το πρώτο βήμα μιας δύσκολης προσέγγισης.

Δημόσιο «ευχαριστώ»

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Βολακάκης απηύθυνε μέσω της εκπομπής “Κρήτη Σήμερα” ένα μεγάλο «δημόσιο ευχαριστώ» προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Δημήτρη. Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μάνα και γιος είχαν πρόσφατα, μέσα στην καραντίνα, συζητήσει για τη δωρεά οργάνων, συμφωνώντας απόλυτα για τη σπουδαιότητά της. Δυστυχώς, η ζωή τα έφερε έτσι που η τραγική μητέρα κλήθηκε έμπρακτα να το αποδείξει. Και το έκανε με περίσσευμα αγάπης και μόνο, για ανθρώπους που η ζωή τους θα αλλάξει πλέον οριστικά επειδή εκείνη θέλησε ο θάνατος του Δημήτρη να σημάνει τη δική τους επανεκκίνηση, χαρίζοντάς τους με μεγαλοψυχία τα όργανα του!

«“Ο γιος μου θέλει να κάνει δώρα”… Αυτό μας είπε η μητέρα. Δακρύσαμε. Τέτοιες πράξεις σε κάνουν να νιώθεις περηφάνια που είσαι άνθρωπος. Θέλω και δημόσια να πω στους γονείς του 22χρονου ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είναι σημαντικό να γίνεται αυτή η γέφυρα που ενώνει το θάνατο με τη ζωή. Από τις αρχές του έτους στη χώρα μας έχουν γίνει μόνο 27 δωρεές!», ανέφερε ο κ. Βολακάκης στην εκπομπή του Λευτέρη Κουμαντάκη.