Δήμος Αγίου Νικολάου : Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις Ζερβού – Κοκκίνη

Σε θετικό κλίμα οι πρώτες επαφές για την δημιουργία μεγάλου συνασπισμού στον Δήμο Αγίου Νικολάου! Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου, Αντώνης Ζερβός μιλώντας στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.  Τα πρώτα βήματα των επαφών με τη δεύτερη παράταξη με την οποία αντιπαρατέθηκε προεκλογικά, με επικεφαλής τον Νίκο Κοκκίνη είναι θετικά. Ωστόσο επιφυλάχθηκε μέχρι τις 8 Σεπτέμβριου οπότε και θα ακολουθήσουν οι δημερεσίες ώστε να επιβεβαιωθεί ή όχι το ενδεχόμενο της συνεργασίας των δύο παρατάξεων.

Για τις βασικές αλλαγές του Κλεισθένη μίλησε ο κ. Ζερβός λέγοντας: «Έχω δουλέψει και με τα τρία συστήματα, και οφείλω να πω ότι σημασία δεν έχει όνομα αλλά αν πράγματι η κεντρική κυβέρνηση η οποία αποφασίζει να κάνει κάποιες τομές τις στηρίζει ή όχι. Σε μία τελείως μηχανιστική λογική περιορίζουμε τον αριθμό, τις υπηρεσίες, χωρίς να αξιολογούμε σωστά τα αποτελέσματα που προκύπτουν. Ο Κλεισθένης δεν ήρθε σαν μετεξέλιξη του Καλλικράτη, έγινε γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ένα σωρό άλλες ρυθμίσεις, χωρίς να αξιολογεί το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών των Δήμων, και πως θα υπάρξει αυτή όταν στην Ελλάδα υπάρχουν Δήμοι δύο ταχυτήτων;» ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία για λόγους ισορροπιών δεν «μπήκαν» στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να προκύψει το νομοθέτημα με τις αλλαγές του Κλεισθένη. Σε αυτές τις αλλαγές αντέδρασαν οι περισσότεροι εν ενεργεία Δήμαρχοι.

«Η ευθύνη υλοποίησης προτάσεων δεν θα είναι μόνο στην παράταξη του Δημάρχου αλλά σε ένα ευρύτερο σώμα άρα μπαίνουν δύσκολα ζητήματα και επειδή η αντίρρηση στην απλή αναλογική  δεν είναι γιατί κανείς αμφισβητεί την ύπαρξη μικρότερων ομάδων σε μια πόλη. Το ζήτημα είναι επειδή οι Δήμοι έχουμε στα χέρια μας την διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη, ταυτόχρονα με την προοπτική του. Στην καθημερινότητα τα προβλήματα έχουν να κάνουν με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συγγένεια, συναναστρεφόμαστε καθημερινά κ.λπ. Άρα υπάρχουν δυσκολίες να λυθούν κάποιες αποφάσεις αρκετά αντικειμενικά» σημείωσε ο Δήμαρχος του Αγίου Νικολάου.

 

Στο ερώτημα αν έχει αποφασίσει να κινηθεί με την «διευκόλυνση» που επιφέρουν οι αλλαγές του Κλεισθένη, αυτόνομα ή αν υπάρχουν συζητήσεις με τις υπόλοιπες παρατάξεις ο κ. Ζερβός απάντησε: «Ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις. Με την παράταξη του κ. Ανδριώτη, υπήρξαν κάποιες επαφές, έχουν δώσει ανακοίνωση ότι από μεριά τους δεν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία συνεργασιών με κανέναν οπότε από μόνοι τους αποκλείονται. Θα δούμε λοιπόν πως θα προχωρήσει η υπόθεση. Είναι να κάνουμε ακόμη μια συζήτηση με τον κ. Κοκκίνη για να δούμε σε ποια βάση θα μπορεί να υπάρξει συνεργασία; Προγραμματικής σύγκλισης ή διανομής εξουσίας; Είναι ένα μεγάλο ζήτημα αυτό. Νομίζω ότι δεν προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα συνολικά. Έχουμε ακόμη περιθώριο δύο εβδομάδες οπότε θα το δούμε, έχουμε το περιθώριο μέχρι τις 8 του μήνα που είναι οι δημερεσίες».

Ένα δεύτερο ζήτημα που έχει προκύψει, έχει να κάνει με τους πόρους και την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. Υπάρχει δηλαδή ένα δίλλημα για το αν πρέπει ή όχι η Αυτοδιοίκηση να συναινέσει στο να μεταφερθούν πόροι από τον ΕΝΦΙΑ, να αντικατασταθεί δηλαδή το ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί του Δήμους.

«Παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξίων που έγινε την προηγούμενη περίοδο, η οποία έγινε με έναν τρόπο ώστε να ανέβει ο χαμηλός και ο μέσος όρος χωρίς να θιγεί ο ψηλός. Είναι γεγονός όμως ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν αποτυπώνουν πράγματι την πραγματική κατάσταση ούτε τις ανάγκες ενός Δήμου. Είναι σίγουρο ότι αυτό που μετράει για εμάς δεν είναι ο ΕΝΦΙΑ, αλλά το ποσό που θα επέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα αυξηθεί; Αυτό είναι το σημαντικό» ήταν τα λόγια του κ. Ζερβού για να συνεχίσει «Βέβαια υπάρχει ένα πρόσθετο ζήτημα, από την στιγμή που θα εισπράξουμε μόνοι μας τον ΕΝΦΙΑ. Οι μικρότεροι Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν στελεχωμένες υπηρεσίες πως θα μπορέσουν να εισπράξουν αυτό το ποσό; Δεν είμαι πραγματικά ενήμερος ποιες είναι οι λεπτομέρειες αυτών των εξελίξεων. Είναι ζητήματα δύσκολα και δεν μπορεί να απομονώνεται ένα-ένα κομμάτι. Με τον ΕΝΦΙΑ θα δούμε τι θα γίνει».