Ξεκινά η δίκη για την απαγωγή Λεμπιδάκη – “Αστακός” τα δικαστήρια

Τετ α τετ με τους ανθρώπους έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί για την απαγωγή του θα βρεθεί σήμερα ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης καθώς ξεκινά η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε για μήνες την οικογένειά του, την Ελληνική Αστυνομία αλλά και τους απλούς πολίτες.
Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθονται 12 άτομα εκ των οποίων οι 8 είναι προφυλακισμένοι ενώ οι υπόλοιποι 4 είχαν αφθεί ελεύθεροι μέχρι τη δίκη, με περιοριστικούς όρους.
Οι 12 κατηγορούνται για τις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντος ή άλλου σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, απόπειρας εκβίασης από κοινού, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση (οι 10) και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (οι 2), διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου, καθώς και διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής πολεμικού τυφεκίου. Τα κακουργήματα επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 20 χρόνια.
Τα μέτρα ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου αναμένεται να είναι δρακόντεια ενώ μεγάλο θα είναι και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ εκτός Κρήτης που ήρθαν για να καλύψουν τη δίκη.

Το χρονικό της απαγωγής

Ήταν 3:30 το μεσημέρι της 30ής Μαρτίου 2017 όταν κουκουλοφόροι με ομοιόμορφα στρατιωτικά ρούχα, μαύρες κουκούλες, γάντια και όπλα στα χέρια άρπαξαν μέσα από το αυτοκίνητό του τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης». Ο επιχειρηματίας είχε μόλις επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό, όταν οι δράστες, χρησιμοποιώντας δύο κλεμμένα αυτοκίνητα δίχως πινακίδες κυκλοφορίας του έφραξαν τον δρόμο πέφτοντας πάνω στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, μία Mercedes χρώματος ασημί. Με βαριοπούλα έσπασαν το τζάμι του οδηγού και απειλώντας τον με καλάσνικοφ τον επιβίβασαν σε ένα από τα αυτοκίνητά τους. Οδηγώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα διήνυσαν μερικά χιλιόμετρα και στην περιοχή κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου πυρπόλησαν τα δύο κλεμμένα οχήματα και επιβιβάστηκαν σε τρίτο, ένα μαύρο τζιπ Cherokee με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Eτσι έγινε, στα Κάτω Καλέσα, η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στην Ελλάδα που δοκίμασε τα όρια αντοχής του επιχειρηματία και της οικογένειάς του και επί έξι και πλέον μήνες συγκλόνιζε την κοινή γνώμη.