Δίκη Λεμπιδάκη: Γιατί δεν καταθέτει σήμερα ο επιχειρηματίας αλλά ο αδελφός του

Η 2η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την κατάθεση του Μανόλη Λεμπιδάκη, ο οποίος είναι ο δεύτερος – κατά σειρά – μάρτυρας του κατηγορητηρίου.

Με την κατάθεση του Μανόλη Λεμπιδάκη, αδερφού του 54χρονου Μιχάλη, αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Όπως έγινε γνωστό, μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την επίμαχη υπόθεση, την περασμένη Πέμπτη, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ενημέρωσε την Έδρα ότι σήμερα δε θα μπορέσει να παρευρίσκεται στο ακροατήριο του Α’ Τριμελούς του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.

Έτσι, εκτός απροόπτου, η δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα ξεκινήσει σήμερα, στις 9 το πρωί, με την κατάθεση του Μανόλη Λεμπιδάκη, ο οποίος είναι ο δεύτερος – κατά σειρά – μάρτυρας του κατηγορητηρίου.

Επισημαίνεται ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης – ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του την περασμένη Πέμπτη – αναμένεται να συνεχίσει να καταθέτει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αύριο Πέμπτη.

Ο αδερφός τού Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν το άτομο με το οποίο οι απαγωγείς είχαν επικοινωνήσει τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ομηρίας του 54χρονου επιχειρηματία. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, ο Μανόλης Λεμπιδάκης ήταν εκείνος ο οποίος κρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο άτομο από την οικογένειά του για να διαχειριστεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και την πορεία διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς. Σημειώνεται ότι οι επικοινωνίες γίνονταν πάντα σε συνεννόηση με τον στενό οικογενειακό κύκλο του Μιχάλη Λεμπιδάκη, και με τη συμβουλευτική υποστήριξη της ειδικής ομάδας διαπραγμάτευσης της ΕΛ.ΑΣ.

Εξάλλου, οι ίδιοι οι δράστες απευθύνθηκαν στον Μανόλη Λεμπιδάκη, την πρώτη φορά που επικοινώνησαν με την οικογένεια του απαχθέντος, προκειμένου να κάνουν γνωστό ότι έχουν στα χέρια τους τον 54χρονο επιχειρηματία. Ειδικότερα, οι δράστες εμφανίστηκαν δύο 24ωρα μετά την αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

 Το SMS

Περίπου στις 6 και τέταρτο, στις 2 Απριλίου του 2017, οι δράστες έστειλαν γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό του Μανόλη Λεμπιδάκη. Στο επίμαχο μήνυμα αναγράφονταν το ΑΦΜ και ο αριθμός διαβατηρίου του απαχθέντος, η ημερομηνία γέννησης της συζύγου του, καθώς και ο αριθμός της τηλεφωνικής σύνδεσης του πατέρα τού Μιχάλη Λεμπιδάκη, Γιάννη. Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία με την οποία οι δράστες αποδείκνυαν ότι όντως έχουν στα χέρια τους τον 54χρονο επιχειρηματία.

Το μεσημέρι της 3ης Απριλίου, οι απαγωγείς έστειλαν ξανά SMS στο κινητό του Μανόλη Λεμπιδάκη, γνωστοποιώντας – μεταξύ άλλων – στην οικογένεια ότι απαιτούν 100 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο τον απαχθέντα.

Η τρίτη επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια Λεμπιδάκη έλαβε χώρα το βράδυ της 9ης Απριλίου, όταν έγινε κλήση σχεδόν δύο λεπτών – ξανά – προς την τηλεφωνική σύνδεση του Μανόλη Λεμπιδάκη, με τον ομιλούντα δράστη να αλλοιώνει εμφανώς τα χαρακτηριστικά της φωνής του. Από εκεί και πέρα, ακολούθησαν ουκ ολίγες επικοινωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, οι περισσότερες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν με συνομιλητή τον αδερφό του απαχθέντος.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η εξέταση του Μανόλη Λεμπιδάκη αναμένεται σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, στη λίστα με τους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, περιλαμβάνονται, ακόμη, η μητέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η σύζυγός του, αλλά και φίλοι και συνεργάτες του. Το αν θα εξεταστούν τη σημερινή ημέρα κάποιοι από τους εν λόγω μάρτυρες, θα εξαρτηθεί – προφανώς – από το πόσο θα διαρκέσει η κατάθεση του Μανόλη Λεμπιδάκη.

ΕΞΑΩΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Εντυπωσίασε τους δικαστές ο Μιχάλης Λεμπιδάκης

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τη – σχεδόν – εξάωρη κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη ενώπιον της Έδρας. Ο 54χρονος επιχειρηματίας εντυπωσίασε τόσο τους δικαστές, όσο και τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, με την ευγένεια, την οξυδέρκεια, αλλά και το χιούμορ του.

Ο πρώτος μάρτυρας του κατηγορητηρίου της πολύκροτης δίκης απαντούσε αποφασιστικά σε όλες τις ερωτήσεις που του έθετε είτε η Έδρα, είτε κάποιος εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, χωρίς ίχνος εκδικητικότητας, αλλά και χωρίς… διάθεση να “χαριστεί” σε κανέναν.