Δασικοί χάρτες – Κρήτη: Ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή αύριο στον υπουργό Κώστα Σκρέκα

Φωτογραφία αρχείου

Με κινητοποιήσεις θα υποδεχτούν αύριο τον Κώστα Σκρέκα στα Χανιά


Ενώ οι αγρότες στα Χανιά ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον υπουργό Περιβάλλοντος που φτάνει στο νησί αύριο Παρασκευή, μετά τη “λαϊκή οργή” για τους δασικούς χάρτες, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ασκεί ο απερχόμενος του ΣΥΡΙΖΑ υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, περνώντας στην αντεπίθεση, μετά τις κατηγορίες από τη Ν.Δ. για ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Χθες (σ.σ. προχθές) συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι της κατάρρευσης του έργου των δασικών χαρτών, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Σκρέκας, Χατζηδάκης, Ταγαράς και Αμυράς, οι οποίοι, διαπιστώνοντας το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν το εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών, παραδέχτηκαν ότι απέτυχαν και έδωσαν έξι μήνες παράταση στους εαυτούς τους, χωρίς να έχουν την επάρκεια να ανακοινώσουν πώς θα διορθώσουν τα λάθη στους δασικούς χάρτες και τις σοβαρές αρρυθμίες που οι ίδιοι δημιούργησαν».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε δήλωσή του στις 6 Απριλίου ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, για την κατάρρευση του έργου των δασικών χαρτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συνεχίζοντας ο τομεάρχης αναφέρει τα εξής: «Η ανεπάρκειά τους αποδεικνύεται από την ίδια την ανακοίνωση. Αφήνουν ανοιχτή τη διαδικασία των αντιρρήσεων, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνουν ότι θα διορθωθούν οι χάρτες (χωρίς να ξέρουν πώς) και άρα ότι θα αναρτηθούν νέοι. Γιατί δε λένε στους πολίτες ότι πρέπει να περιμένουν τη νέα ανάρτηση διορθωμένων χαρτών και να μην ταλαιπωρούνται με κόστος μελετών και αντιρρήσεων; Γιατί δε λένε τι θα διορθώσουν;

Για να καλύψουν τα λάθη και την ανεπάρκειά τους, είχαν το θράσος να δηλώσουν ότι κληρονόμησαν λάθη από τον Νόμο 4389/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς για αυτούς, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του 4389/16 δεν αφορούν ουδόλως στα λάθη των σημερινών αναρτήσεων. Αντίθετα, νέα εκκρεμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξέταση από το ΣτΕ των ρυθμίσεων Χατζηδάκη, μια απόφαση που μπορεί να αναδείξει και άλλα προβλήματα “made by Ν.Δ.”.

Το αλαλούμ και το βραχυκύκλωμα τα είχαμε προβλέψει κατά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού Νόμου 4685/2020 τον Μάιο 2020, όταν η Ν.Δ., μετά το “πάγωμα” των έτοιμων μελετών για το 45% της χώρας, ακύρωσε και τους κυρωμένους χάρτες στο υπόλοιπο 45%, “πάγωσε” την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών, μετά τη σύνταξη των χαρτών (!), με σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Με αδύναμες υπηρεσίες, ανεφάρμοστη νομοθεσία και ανύπαρκτη πολιτική βούληση, το επιτελικό βραχυκύκλωμα ήταν επόμενο. Στη συνέχεια, υπήρξαν σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, εγκυκλίων ακόμα και δελτίων Τύπου, συχνά αυτοαναιρούμενων, και η παραδοχή ότι αναρτήθηκαν χάρτες χωρίς αναμόρφωση.

Η αλήθεια είναι ότι οι χάρτες αναρτήθηκαν με έως και 12 μήνες καθυστέρηση, με ελλιπή έλεγχο και χωρίς να έχουν εφαρμοστεί σοβαρές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, άρα με πλήθος σφαλμάτων και βασικό αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών. Υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. δεσμευόταν δημόσια για ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021, ενώ στην ΕΕ είχε δεσμευτεί για ολοκλήρωση και της κύρωσης έως τον Ιούλιο 2021!

Τελικά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. επί δύο μήνες δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, μετά “τα έριχνε” στο ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα, κάτω από την πίεση και την οργή των πολιτών, παραδέχεται το λάθος και προτείνει “οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες” για να διορθωθούν σφάλματα που μέχρι προχθές τάχατες δεν υπήρχαν. Αλλά δε γνωρίζει ούτε το πλήθος των προβλημάτων που δημιούργησε ούτε τις λύσεις.

Η εξάμηνη παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων ανακοινώθηκε χωρίς να έχει καθοριστεί πότε και αν θα διορθωθούν τα σφάλματα των δασικών χαρτών και μεταθέτοντας παράλληλα το χρονικό σημείο για την ανάληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για την ακύρωση της διαδικασίας αναμόρφωσης χαρτών του Ν. 4685/2020.

Με απλά μαθηματικά, ο προγραμματισμός τους δε βγαίνει, έχει βαλτώσει το έργο των δασικών χαρτών και, παρά τις δεσμεύσεις τους, στο τέλος του 2021 δε θα έχει ξεκινήσει ούτε η εξέταση των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών! Και αυτό είναι το καλό σενάριο, αν δηλαδή δεν ακυρωθούν από το ΣτΕ οι διατάξεις του Ν. 4685/20.

Κύριοι της κυβέρνησης, ήρθε η ώρα να σοβαρευτείτε. Σας καλούμε άμεσα στη Βουλή για να σας καταθέσουμε δημόσια μια πλήρη πρόταση για να τελειώσει το έργο των δασικών χαρτών και να στηρίξουμε τους πολίτες της χώρας μας. Αν πάλι δεν μπορείτε, παραιτηθείτε!».

 

Νέες κινητοποιήσεις αγροτών

 

«Ελιγμοί τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση»

 

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, με τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Χανίων, πρώην Δήμου Αρμένων, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βάμου, Βουκολιών, Έλους, Κρυονερίδας, Κολυμβαρίου, Μεσκλών, Μήθυμνας και Παλαιών Ρουμάτων, ανακοίνωσε χθες κινητοποιήσεις για αύριο Παρασκευή, ημέρα που ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας θα βρίσκεται στα Χανιά.

«Όλοι στην κινητοποίηση στις 11 το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για την αγωνιστική υποδοχή του υπουργού. Την Παρασκευή θα επισκεφτεί τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για το φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Παίρνοντας υπ’ όψιν την ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΝ., όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

Οι μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος αναγκάζουν την κυβέρνηση σε ελιγμούς ώστε να αποφύγει την κατακραυγή. Τα μέτρα όμως που εξήγγειλε δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού η μείωση για παράδειγμα του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% είναι πολύ μακριά από το αίτημα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο αγροτικός κόσμος και τα άλλα λαϊκά στρώματα το τέλος των αντιρρήσεων όπως και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αφού καμία ευθύνη για τη νέα αυτή ανατροπή στη ζωή τους δεν έχουν.

Παράλληλα δε μας έχει δώσει απάντηση σε καίρια αιτήματα που αφορούν την επιβίωση των συναδέλφων σε σχέση με το πώς θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρήσης της βοσκής και όχι τη μετατροπή των όποιων δασικών εκτάσεων βόσκονται σε περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών, για το πώς θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια για αλλαγή της χρήσης και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης, από βιοπαλαιστές αγρότες και πως δε θα χαθεί καμία επιδότηση.

Όσον αφορά στην παράταση, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι στο διάστημα των 6 μηνών θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με μια σειρά από δυσκολίες που έχουν προκύψει, όπως οικονομικών, μετανάστευσης, όρων δημοσιότητας, αλλά και από την πανδημία.

Τέλος, δε μας είπε κουβέντα για το ποιος θα ωφεληθεί πραγματικά από όλη αυτή τη διαδικασία που δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοξενοδόχους και τους ενεργειακούς κολοσσούς, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις πέρα και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση που θα γίνει θέλουμε πάνω σε αυτά ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι γενικόλογες υποσχέσεις.

Οι μεγαλειώδεις μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στριμώχνουν την κυβέρνηση και την αναγκάζουν σε ελιγμούς. Το κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτών, όμως, δεν ξεγελιέται και απαιτεί απαντήσεις με βάση τα δίκαια αιτήματά του.

Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και δε θα κάνουμε πίσω μέχρι να δικαιωθούμε.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στους δασικούς χάρτες και γενικότερα στη δασική πολιτική ως εργαλεία “ομηρίας” των λαϊκών στρωμάτων, καταστροφής της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, ξεκληρίσματος των βιοπαλαιστών αγροτών και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια, επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων και καταστροφής των δασών και του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.