Δασικοι χάρτες-Παράταση 6 μηνών στην υποβολή αντιρρήσεων: Για ελιγμούς της κυβέρνησης κάνουν λόγο οι αγρότες της Κρήτης

Πού εντοπίζονται τα προβλήματα και πώς θα επιλυθούν


Τη συνολική απόρριψη των δασικών χαρτών ζητούν οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι στο άκουσμα της παράτασης 6 μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων που αποφάσισε η Κυβέρνηση, κάνουν λόγο για ελιγμούς ώστε να μην αγγίξουν το πρόβλημα στην ουσία του, που είναι το θέμα της ιδιοκτησίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμου Ιερωνυμάκη  ο οποίος αναφέρει ότι το 65% της Κρήτης με την επιλογή που έχει γίνει από το υπουργείο και με τον τρόπο που έχει χαρτογραφηθεί, οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις.

Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Ιερωνυμάκης δήλωσε:

«Υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Ούτε κουβέντα. Στα αιτήματα που βάλαμε. Παράταση λέει 6 μήνες. Ούτε λέξη για το ιδιοκτησιακό. Ούτε παίρνουν τούς χάρτες πίσω. Το μεγάλο πρόβλημα πού δημιούργησαν οι δασικοί χάρτες. Δεν αφορούν μόνο τους αγροτοκτηνοτροφους. Αφορά όλη την κοινωνία και ειδικά όσοι έχουν θεσμικό ρόλο. Εδώ θα δανειστούμε τούς στοίχους τού Κώστα Βάρναλη. Δειλοί. Μοιραίοι. Και άβουλοι αντάμα προσμένοντας ίσως να γίνει κάποιο θαύμα«.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη από τους αγροτικούς σύλλογους των τεσσάρων νομών της Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους νέους δασικούς χάρτες.

Με νομοθετικές παρεμβάσεις και παράταση 6 μηνών στην υποβολή αντιρρήσεων σχεδιάζεται η διόρθωση σφαλμάτων

Να εκτονώσει το αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη την χώρα επιχείρησε ο Πρωθυπουργός. Μπροστά στον κίνδυνο να ακυρωθεί μία μεγάλη μεταρρύθμιση και να αντιμετωπιστεί η αναστάτωση που έχει προκαλέσει κυρίως στα νησιά αλλά όχι μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισαν να παρατείνουν κατά 6 μήνες την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους θιγόμενους πολίτες για να προασπίσουν τις περιουσίες τους.

Ταυτόχρονα το ΥΠΕΝ, όπως ανακοινώθηκε χθες αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο χαρακτήρας των εκτάσεων που προκαλούν τα προβλήματα και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απίστευτη ταλαιπωρία τους πολίτες.

Η νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση ετοιμάζει, θα ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει δασολόγοι, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τελευταίοι, στράφηκαν πέρσι κατά της απόφασης Χατζηδάκη να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συνόλου των δασικών χαρτών, ακόμη και αυτών που είχαν κυρωθεί σε ποσοστό 55%.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι να αντιμετωπίσει μία σειρά από ζητήματα που έχει φέρει στο τραπέζι η ανάρτηση των δασικών χαρτών, μεταξύ των οποίων είναι η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, με ευθύνη της διοίκησης, το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, περιπτώσεις δασωμένων αγρών και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων αλλά και θαμνώδη εκτάσεων (ασπάλαθοι) που δεν προστατεύονται από την δασική νομοθεσία.

Για παράδειγμα, οι ασπάλαθοι έχουν γίνει η πέτρα του σκανδάλου σε περιοχές όπως είναι τα Δωδεκάνησα και απασχόλησαν και πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο. Στο ΥΠΕΝ ετοιμάζονται να υιοθετήσουν κριτήρια, βάσει των οποίων θα χαρακτηρίζονται δασικές οι επίμαχες εκτάσεις.

Όπως λένε, το θέμα με τις φρυγανικές εκτάσεις έχει λυθεί από διετίας από το Τεχνικό Συμβούλιο δασών, που αποδέχτηκε ότι οι εκτάσεις αυτές δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται δασικές αλλά χορτολιβαδικές αν δεν βρίσκονται σε συνέχεια δασικής έκτασης.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά της Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους του προβλήματος. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη κ.α «σκεπάζονται» κατά 50% έως 70% από δάση και ο κόσμος έχει εξαγριωθεί.

Για παράδειγμα υψηλά ποσοστά δασικών εκτάσεων παρουσιάζει ο δασικός χάρτης στη Σύμη και στο Αγαθονήσι όπου οι προστατευόμενες εκτάσεις ξεπερνούν το 80%, ενώ στην Κάσο, στην Κάρπαθο και στην Πάτμο το 70%. Επίσης στην Αστυπάλαια δασικό είναι το 49,3% και χορτολιβαδικό το 37%. Πρασινίζει επικίνδυνα και η Κρήτη ενώ στις Κυκλάδες αγκαλιά με τα δάση είναι τα Κουφονήσια σε ποσοστό σχεδόν 80%, η Αντίπαρος 56%, η Νάξος 52% κ.α

Το αμέσως επόμενο μεγάλο βήμα είναι να ενεργοποιηθούν οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν περί τις 170.000 αντιρρήσεις, που είναι το μοναδικό εργαλείο προάσπισης της περιουσίας.

Τη Δευτέρα το ΥΠΕΝ αποφάσισε να παρατείνει την δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων κατά 6 μήνες και να μειώσει το τέλος άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Με το υφιστάμενο καθεστώς το δικαίωμα υποβολής, ανάλογα με τις περιοχές. έληγε εντός Ιουνίου.

Η παράταση, όπως ανακοινώθηκε δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Πάντως το μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το protothema.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που αναγκάζεται να παρέμβει σε θέματα ιδιοκτησίας. Το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είχε αναδιπλωθεί και στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης παίρνοντας πίσω τη ρύθμιση για την κατηγοριοποίηση των δρόμων, βάσει των οποίων επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου. Επίσης απάλυνε και το μεταβατικό στάδιο μέχρι την κατάργησή των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου (το 2022), για την έκδοση αδειών. Σε αυτή την μεταβατική περίοδο των δύο ετών, δεν μετράει ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες από το δασαρχείο ή την αρχαιολογική υπηρεσία, αν δεν έχουν δοθεί μέχρι τότε.