Δεκαέξι σεφ πάνε για κρητικά… χόρτα

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης έδειξε στους σεφ πώς να μαζεύουν χόρτα

ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ: «ΟΧΙ ΣΤΑ… ΑΠΟΔΟΜΗΜΕΝΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΟΥΣΙ»

Δεκαέξι μάγειρες απ’ όλη την Ελλάδα πήραν τα βουνά μαζί με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, για να μάθουν να μαζεύουν κρητικά χόρτα και μυρωδικά αλλά και να τα μαγειρεύουν, παρουσιάζοντας πιάτα με τη σφραγίδα της φρεσκάδας και της παράδοσης.

Όλοι τους συμμετέχουν στο διαδραστικό τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες της εστίασης, που διοργανώνεται από το ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ), με εισηγητή τον κ. Μπαξεβάνη και συντονιστή τον Χάρη Χαραλαμπίδη της  Gastronomy Essentials.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης με τον σεφ Μιχάλη Χάσικο
Ο Γ. Μπαξεβάνης με τον σεφ Μιχάλη Χάσικο

H βάση τους είναι το “Ντελίνα” στα Ανώγεια και πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο 100% στη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου με τον τουρισμό. Ένα ζωντανό παράδειγμα της έννοιας του γαστρονομικού προορισμού στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο οποίος τούς μαθαίνει τα μυστικά των χόρτων και των μυρωδικών, είπε στην “Π”: “Ήρθαν εδώ στην Κρήτη επαγγελματίες σεφ  και πηγαίνουμε να μαζέψουμε χόρτα και σαλιγκάρια, πηγαίνουμε σε στάνες για να δούμε πώς γίνεται το τυρί, ζυμώνουμε ψωμί και διαχειριζόμαστε τις πρώτες ύλες με τη λογική “από την φάρμα στο πιάτο”.

Μαντιλίδες με ξινήθρα και ανθότυρο - Χοχλιοί με χόντρο και ξινήθρα
Μαντιλίδες με ξινήθρα και ανθότυρο – Χοχλιοί με χόντρο και ξινήθρα

Τι μαγειρεύουμε

“Θέλω να τους δείξω τη μεγάλη αξία των χόρτων και αυτό κάνουμε. Μαζέψαμε ό,τι χόρτα μπορείτε να φανταστείτε.

Μαγειρέψαμε μαντιλίδες με ξινήθρα στο τηγάνι και προσθέσαμε ξερό ανθότυρο και η γεύση ήταν… συναρπαστική.

Μαγειρέψαμε χοχλιούς με ξινόχοντρο και ξινήθρα, τράγο με λαγόχορτο φρικασέ, αρνί με φύλλα από αγκινάρες και φρέσκια ρίγανη, κοτόπουλο με μολόχα και σάλτσα μανταρίνι, ντολμαδάκια με λάπαθα.

 

Τράγος με λαγόχορτο
Τράγος με λαγόχορτο

Έλεος με την ξενομανία μας

Έχουμε μοναδικά προϊόντα και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την κουζίνα μας” είπε ο γνωστός σεφ.

O σεφ Γιάννης ΜπαξεβάνηςΟ ίδιος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι η ξενομανία δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα μας αφαιρεί.

“Το φαγητό, η μαγειρική είναι πολιτισμός” σημειώνει και προσθέτει: “Οι ξένοι έρχονται εδώ για να δοκιμάσουν την εξαιρετική κουζίνα μας”.

Ελληνικό σούσι; Γελάει και το παρδαλό κατσίκι

Η κρητική διατροφή τα έχει όλα και μου ανεβαίνει το “αίμα στο κεφάλι” όταν ονομάζουμε “Μεσογειακή διατροφή” την “κρητική διατροφή”.

Ο κ. Μπαξεβάνης επιμένει ότι πρέπει να υποστηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα γιατί είναι πολύτιμα και γελάει όταν του  σερβίρουν… αποδομημένα ντολμαδάκια.

“Ας αποφεύγουμε τα αποδομημένα ντολμαδάκια και το ελληνικό σούσι  γιατί γελάει και το παρδαλό κατσίκι” λέει.