Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια της Κρήτης

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων –  Η πρόγνωση καιρού


Οι άνεμοι έντασης 8 – 9 μποφόρ συνεχίζουν να κρατούν δεμένα στα λιμάνια της Κρήτης τα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών που συνδέουν το νησί με το λιμάνι του Πειραιά.

Η απαγόρευση απόπλου που είχε τεθεί σε ισχύ από το βράδυ της Κυριακής, ανανεώθηκε σήμερα στις 6 το πρωί και είναι σε ισχύ μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οπότε αναμένεται νεώτερη ενημέρωση από τα Λιμεναρχεία.

Πάντως όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν θα πρέπει να παραμένουν στα πλοία καθώς ανά πάσα στιγμή – εάν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες – τα πλοία μπορεί να αποπλεύσουν.

Στο μεταξύ και αναφορικά με το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής στο λιμάνι του Ηρακλείου με το Ε/Γ – Ο/Γ «Φαιστός Παλάς» το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «κατά τη διαδικασία κατάπλου και ενώ πραγματοποιούσε ελιγμούς πρόσδεσης με τη συνδρομή του Ρ/Κ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» Ν.Η. 155, το πλοίο προσέκρουσε  στο βόρειο λιμενοβραχίονα λιμένα Ηρακλείου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ανωτέρω πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Σούδα για Ηράκλειο – Πειραιά  με 270 επιβάτες, 31 Ι/Χ, 10 Φ/Γ και 5 Δ/Κ οχήματα.

Από την πρόσκρουση προκλήθηκε στρέβλωση στη δεξιά μάσκα του πλοίου με μικρό ρήγμα μήκους περίπου είκοσι (20) εκατοστών και ύψους πέντε (5) εκατοστών και απόσταση πλέον του ενός (01) μέτρου πάνω από την ίσαλο γραμμή.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε διαπιστώθηκε ρύπανση.

Το πλοίο προσέδεσε με ασφάλεια δυτικά του προβλήτα 2 με την συνδρομή τριών (03) Ρ/Κ πλοίων.

Άμεσα στελέχη του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων διενήργησαν επιθεώρηση ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου απαγορεύτηκε  ο απόπλους του  “ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ”  μέχρι αποκατάστασης της ζημιάς και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης  από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.»