Δεν θα δοθεί άλλη παράταση στο Κτηματολόγιο

Το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με τις δηλώσεις των περιουσιών των πολιτών στο κτηματολόγιο δεν είναι ορατό με την ημερομηνία να εκπνέει στα τέλη του Οκτώβρη, σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Κτηματογράφησης Ν. Ηρακλείου, Χρήστο Ντάλα, που εξέφρασε στον Politica89.8 και την εκπομπή του Νίκου Παπαδακη, την άποψη πως η παράταση για τις δηλώσεις περιουσίας στο κτηματολόγιο δεν θα υπάρξει. Σε ανάλογο κλίμα και η άποψη της πρόεδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Ειρήνης Βρέντζου, η οποία επισημαίνει πως το σενάριο για νέα παράτασης σχετικά με τις αιτήσεις που αφορούν  το κτηματολόγιο δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από το κράτος.

Η πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Ειρήνη Βρέντζου

Μικρή συμμετοχή του κόσμου στο κτηματολόγιο

Παραμένει μικρή η συμμετοχή των πολιτών σε ότι αφορά τις δηλώσεις των περιουσιών για το Κτηματολόγιο, με την παράταση σε Λασίθι και Ηράκλειο να εκπνέει στα τέλη του Οκτώβρη. Καλούμε τον κόσμο να δηλώσει την περιουσία του στο κτηματολόγιο για να μην αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμα υποβάλλοντας εκπρόθεσμες δηλώσεις και για να μην χάσει την περιουσία του σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Ειρήνη Βρέντζου που μίλησε στον Politica89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.

Στις 30 Οκτώβρη εκπνέει η παράταση για την υποβολή δήλωσης περιουσίας στο κτηματολόγιο γι αυτό και καλούμε τον κόσμο να μαζέψει τα χαρτιά και να κάνει την αίτηση. “Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια σχετική κινητικότητα με τον κόσμο να δηλώνει όλο και περισσότερο την περιουσία του στο κτηματολόγιο, ωστόσο η συμμετοχή δεν είναι η αναμενόμενη”, σύμφωνα με την κ. Βρέντζου.

Δεν φαίνεται από πλευράς κράτους να δοθεί νέα παράταση για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας παράτασης η κ. Βρέντζου αναφέρει πως το σενάριο για νέα παράτασης σχετικά με τις αιτήσεις που αφορούν  το κτηματολόγιο δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από το κράτος. Όπως και να έχει εμείς σαν Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολική Κρήτης θεωρούμε πως πρέπει όλοι να δηλώσουμε την περιουσία μας στο κτηματολόγιο με ότι στοιχεία διαθέτουμε κι ας συμπληρώσουμε εκπρόθεσμα νέα στοιχεία κι έγγραφα. Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι περιουσίες, ενώ εκτός από το να χαθούν, δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν, δεν θα μπορούν να αγοραστούν αλλά ούτε και να πωληθούν.

Χρήστος Ντάλας: Κανένα ενδεχόμενο παράτασης μετά την καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις περιουσίας στο κτηματολόγιο. 

“Δεν θα δοθεί νέα παράταση, κάνουμε προσπάθειες να πείσουμε τον κόσμο να δηλώσει την περιουσία του στο κτηματολόγιο αλλά η συμμετοχή του  είναι μικρή. Ο Υπουργός το έχει τονίσει άλλωστε πως νέα παράταση για το κτηματολόγιο δεν θα δοθεί. Ο κόσμος θα σπεύσει να δηλώσει την περιουσία του θα αναγκαστεί να το κάνει για να μην τη χάσει, ωστόσο εάν το κάνει αφότου εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία,  θα έρθει αντιμέτωπος και με την καταβολή προστίμων. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος και να κινητοποιηθεί περισσότερο αυτές τις τελευταίες μέρες δηλώνοντας στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.  Υπάρχουν διορθωτικές αιτήσεις από τον κόσμο που έχει δηλώσει την περιουσία του στο κτηματολόγιο, αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια. Το βασικό όμως είναι να δηλώσει ο κόσμος για να αποφύγει τα πρόστιμα, οι διορθωτικές κινήσεις ακόμα και μετά την καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων, μπορούν να γίνουν εκπρόθεσμα χωρίς πρόστιμα.”