“Δε θα δεχτούμε hot spot στο νησί” – Η ΠΕΔ έστειλε το μήνυμα της

Η ΠΕΔ έστειλε το μήνυμα για δυνατότητα φιλοξενίας ως 1.300 ατόμων και με τις προϋποθέσεις που ήδη εφαρμόζονται


Το δικό τους μήνυμα έστειλαν χθες οι δήμαρχοι της Κρήτης αναφορικά με το θέμα του προσφυγικού, τονίζοντας ότι η Κρήτη είναι πρόθυμη να συνδράμει στη διαχείριση του ζητήματος, αλλά υπό τους όρους που θέτει με βάση τις δυνατότητες αλλά και τις βραβευμένες καλές πρακτικές που εφαρμόζει στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστίας.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στο να μετακινήσει πρόσφυγες από τα νησιά προς την ενδοχώρα, “η Κρήτη θα δεχτεί μόνο το μοντέλο φιλοξενίας σε σπίτια και σε καμία περίπτωση ένα hot spot”.

Όπως σημείωσε το νησί μπορεί να φιλοξενήσει 1.300 άτομα, αλλά σε σπίτια, καθώς όπως έχει αποδειχτεί τα 2,5 χρόνια που πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί σε κατοικίες ανά το νησί, με τον τρόπο αυτό “δεν ενοχλούνται ούτε οι γηγενείς ούτε ο Τουρισμός”.

Ο κ.Κοκοσάλης δεν απέκλεισε τη λύση των ξενοδοχείων, χαρακτηρίζοντάς την όμως “έσχατη” και μόνο με προϋπόθεση ότι θα πρόκειται για μικρές μονάδες στις οποίες θα ζουν οικογένειες που θα γνωρίζονται ήδη, αποφεύγοντας και την ανάμειξη πληθυσμών και κουλτούρας.

Τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο Κρήτης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν περιθώρια καθώς δεν έχουν δεχτεί αριθμό προσφύγων ως τώρα. “Υπάρχουν δήμοι της ενδοχώρας που μπορουν να καλύψουν ανάγκες” – ανέφερε ο ίδιος.