Τρεις διακινητές ανάμεσα στους πρόσφυγες

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε το λιμενικό μετά την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων που εντοπίστηκαν νότια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα με χειροπέδες κατέληξε ο Αιγύπτιος ο καπετάνιος καθώς και δυο ακόμα άνδρες Λίβυοι στην καταγωγή.

Συνολικά διασώθηκαν 29 άτομα – μαζί με τους διακινητές- όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν δύο πλωτά του Λιμενικού, αεροσκάφος της Frontex αλλά και παραπλέοντα πλοία.

Οι 26 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο παλιό δημοτικό σχολείο στην Ορνέ. Από τους 26 οι περισσότεροι είναι Αιγύπτιοι ενώ δυο τρία άτομα είναι Λίβυοι. Έχουν ηλικία από 18-45 ετών και δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

Από χθες το βράδυ η τοπική κοινότητα σε συνεργασία με το δήμο και την αντιπεριφέρεια φρόντισαν να έχουν στρώματα και ο ερυθρός σταυρός κουβέρτες. Στους 26 ανθρώπους προσφέρθηκε χτες ένα γεύμα και σήμερα πρωινό.

Θα μείνουν 2-3 μέρες στο παλιό δημοτικό στην Ορνε και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης επισήμανε την προθυμία και τη φιλοξενία των κατοίκων του χωριού και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας για την άμεση ανταπόκριση.

Οι πληροφορίες του δημάρχου αναφέρουν ότι για τους συγκεκριμένους η Κρήτη ήταν ο τελικός προορισμός και όχι “πέρασμα” όπως συνήθως.

πηγή:cretalive