Η διακοπή καπνίσματος το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά

ιο αποτελεσματική είναι από τα φάρμακα η διακοπή του καπνίσματος για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Καπνίζετε, αν θέλετε να μην πάθετε καρκίνο”.  “Τα ελληνικά σιγαρέττα δεν προκαλούν καρκίνο”.
Δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες το 1954 και το 1955 επιχειρούσαν να απενοχοποιήσουν το κάπνισμα που έφερνε έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων στις καπνοβιομηχανίες. Δεκαετίες αργότερα, μέχρι και σήμερα, αμέτρητες μελέτες αποδεικνύουν ότι το τσιγάρο είναι καταστροφικό για την υγεία.

 

Η διακοπή του καπνίσματος για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης
Ο καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Γ.Γ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιώργο Κοχιαδάκη, πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά έδειξαν ότι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Είναι μάλιστα πολύ περισσότερο αποτελεσματική από τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τη θνησιμότητα των ασθενών κατά 36%.

Η χορήγηση στατινών κατά 29%, η χορήγηση Βήτα-Beachers (φάρμακο) κατά 23%, η α-ΜΕΑ (φαρμακευτική ουσία) κατά 23% και η ασπιρίνη κατά 15%.

Δέκα χρόνια ζωής  λιγότερα για τους Βρετανούς γιατρούς που καπνίζουν

Ο κ. Κοχιαδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι προοπτική μελέτη με 34.439 άνδρες Βρετανούς γιατρούς παρακολούθησε τη θνησιμότητά τους για 50 χρόνια έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι καπνιστές πεθαίνουν περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές.

Επιπλέον, ανάμεσα σε αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν, τουλάχιστον οι μισοί θα πεθάνουν λόγω ενός νοσήματος που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Η διακοπή του καπνίσματος: Νέες μελέτες δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά
Νέες μελέτες δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά αριστερά και δεξιά δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων… υπέρ του καπνίσματος! (Φώτο του καθηγητή κ. Δημοσθένη Μπούρου)

Κρητικοί με καρδιακή νόσο και τσιγάρα στο στόμα

Ο καθηγητής Καρδιολογίας υπογράμμισε ότι το 20% των Κρητικών πάσχουν από στεφανιαία νόσο με μέσο όρο ηλικίας τα 40-55 έτη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά τη διάγνωση ένα σημαντικό μέσο ποσοστό προχωρεί σε διακοπή του καπνίσματος, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ασθενών το κόβει για λίγο και μετά συνεχίζει να καπνίζει κανονικά.

Ο κ. Κοχιαδάκης, αναφερόμενος στην ιστορία του καπνού είπε ότι οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού, ήταν οι Ινδιάνοι.

Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ’ όλο τον κόσμο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων της δεκαετίας του πενήντα, που επιχείρησαν να αθωώσουν τα σιγαρέττα και ειδικά τα ελληνικά.