Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ζωντανά η παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα AP

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάνει νέα παρέμβαση σχετικά με την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και την οργή που ξεχειλίζει στη χώρα. Δείτε ζωντανά την παρέμβασή του.


Ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμμετέχει σε ένα ”εικονικό” δημαρχείο την Τετάρτη το βράδυ με επίκεντρο τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα και τον τρόπο αντιμετώπισης των φυλετικών προκαταλήψεων στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Δείτε εδώ live την εικόνα:

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Ομπάμα, ”My Brother’s Keeper Alliance”, περιλαμβάνει επίσης τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Eric Holder και άλλους πολιτικούς και κοινοτικούς ηγέτες.

Ο θάνατος του Φλόιντ και άλλων άοπλων Αφροαμερικανών οδήγησε σε έκρηξη διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο κατά της αστυνομικής βίας και προκάλεσε αυξημένες εκκλήσεις για αστυνομικές μεταρρυθμίσεις.

Τι είχε δηλώσει ο Ομπαμα για τη δολοφονία Φλόιντ

Ο Ομπάμα, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα είχε καταδικάσει τη δολοφονία λέγοντας πως «δεν θα έπρεπε να είναι φυσιολογικό στην Αμερική του 2020» να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ζήτησε να υπάρξει πολιτική λύση.

«Ας μην δικαιολογούμε τη βία ή να την ασκούμε. Εάν θέλουμε το ποινικό μας σύστημα και η αμερικάνικη κοινωνία να λειτουργούν με βάση ενός καλύτερου ηθικού κώδικα, τότε θα πρέπει να γίνουμε οι ίδιοι κοινωνοί αυτού του κώδικα», έγραψε ο Ομπάμα σε έκθεσή του.

Συμπληρώνοντας είπε: «Το τελικό συμπέρασμα είναι αυτό: εάν θέλουμε πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαδηλώσεων και πολιτικής. Χρειαζόμαστε και τα δύο. Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αυξήσουμε τη γνώση επί του ζητήματος και πρέπει να οργανωθούμε και να ρίξουμε τις ψήφους μας για να βεβαιωθούμε πως θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις».

Παρέμβαση και από τον Μπους

“Είναι ώρα να ακούσουμε και να εξετάσουμε τις τραγικές μας αποτυχίες” αναφέρει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε δήλωσή του, η γλώσσα και ο τόνος της οποίας δημιουργούν τεράστιο χάσμα μεταξύ του ιδίου και του Ντόναλντ Τραμπ.

Με τις δύο αυτές φράσεις σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεότερος, στην πρώτη του παρέμβαση από την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τα περιστατικά που ακολούθησαν, επιλέγει να αποστασιοποιηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ και την διχαστική στάση που αυτός τήρησε.