Δύο ενορίες διεκδικούν την “πατρότητα” του Αφέντη Χριστού

Μήλο την Έριδος μεταξύ δύο ενοριών έχει γίνει το ξωκκλήσι του Αφέντη Χριστού στην κορυφή Μαδάρα των Λασιθιώτικων Ορέων. Νέα αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου ότι θα εγκαινιάσει τον ναό την ερχόμενη Τρίτη ανήμερα της εορτής της Μεταμoρφώσεως του Σωτήρος.

Την «πατρότητα» της εκκλησίας διεκδικούν Βιαννίτες και Λασιθιώτες καθώς το ξωκκλήσι βρίσκεται στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αμιρά Βιάννου αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του την «Επετηρίδα» του 1989 από τον τότε Μητροπολίτη Πέτρας Δημήτριο που υποδεικνύει και αποδεικνύει ότι ο ναός ανήκει στην ενορία Αμιρά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ξεκινούν άμεσα όλες οι νόμιμες διαδικασίες για ακύρωση των εγκαινίων του ναού, και η σύσταση επιτροπής για να αποκατασταθούν – όπως αναφέρεται – έστω και την ύστατη στιγμή η μνήμη και κυρίως η ιστορίας του ναού.

Με το θέμα ασχολήθηκε και σήμερα το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, όπου μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμιρά Μανόλης Μπαντουβάκης ο οποίος ανέφερε ότι το εκκλησάκι κτίστηκε το 1991 στην μορφή που βρίσκεται σήμερα, με έξοδα των βοσκών «Αμυγδαλιανών» και με εργολάβο τον γνωστό Θραψανιώτη από το Χωριό Παναγιά (Πεδιάδος).

Στην εκπομπή παρενέβη και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης που κατάγεται από την περιοχή της Βιάννου και χαρακτήρισε αυθαίρετη ενέργεια την προαναγγελία των εγκαινίων από την Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου χωρίς να υπάρξει προηγουμένως κάποια συνεννόηση με τους κατοίκους της Βιάννου.

Τον λόγο πήρε και ο εφημέριος του Αμιρά π. Μανόλης Στρατάκης που επισήμανε ότι το ξωκλήσι αναφέρεται και σε έγγραφο του 1343 ενώ η σημερινή του μορφή διαμορφώθηκε το 1992, με ενέργειες του ίδιου, της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά και τη σύμφωνη γνώμη του μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου (Παπαδάκη).

Όμως ούτε και τότε δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν τα θυρανοίξια του ναού αφού είχε παρέμβει Φιλόθεος – μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Όλοι ωστόσο όλοι συμφώνησαν με την άποψη ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η εκκλησία του Αφέντη Χριστού να παραμείνει τόπος κοινού προσκυνήματος Βιαννιτών και Λασιθιωτών με συλλειτουργούς και τους δύο εφημέριους κάθε χρόνο στην γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.