Δ. Μιχαηλίδου: Μέχρι 100 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν σε κάθε νόμο της Κρητης

Στα Χανιά βρίσκεται από το πρωί η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου.


Η κα Μιχαηλίδου επισκέφθηκε το δημαρχείο Χανίων όπου συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, ενώ ακολούθησε στο Γραφείο του Δημάρχου συνάντηση εργασίας με δημάρχους και αντιδημάρχους από όλους τους δήμους του νομού Χανίων, με θέμα την ενεργότερη συμμετοχή των Δήμων και των εποπτευόμενων φορέων τους στη δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργούν οι δομές φιλοξενίας και δήλωσε πως στην Κρήτη θα μπορούσε να αναλάβει την διαχείρηση των δομών η Αναπτυξιακή.

Όπως δήλωσε σε κάθε νομό της Κρήτης προβλέπεται να φιλοξενηθούν μάξιμουμ 100 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Για κάθε παιδί η χρηματοδότηση είναι υψηλή και φτάνει τα 68€. την ημέρα. Συγκεκριμένα, το κόστος ανά ωφελούμενο και ημέρα είναι για στέγαση σε ιδιόκτητο κτίριο και σε ενοικιαζόμενο κτίριο, 68 ευρώ για παιδί άνω των 10 ετών και 67 ευρώ για παιδί κάτω των 10 ετών. Για στέγαση σε παραχωρημένο κτίριο το κόστος είναι 64,5 ευρώ για παιδί άνω των 10 ετών και 63,5 ευρώ για παιδί κάτω των 10 ετών. Η κ. Μιχαηλίδου, υπογράμμισε, ότι για την φιλοξενία των παιδιών θα αναζητηθούν χώροι που δεν είναι ελκυστικοί σε φοιτητές ή στην πλατφόρμα air bnb.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας. Χρειάζεται προσωπικό όπως μάγειρες, κοινωνικοί λειτουργοί και φύλακες καθώς είναι τα παιδιά είναι ανήλικα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατάνια Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε ότι αυτή την στιγμή στην Κρήτη φιλοξενούνται 1200 προσφυγες εκ των οποίων αρκετά παιδιά κάτι που δεν είναι γνωστό ενώ πρότεινε τις δομές να αναλάβει η ΚΥΔΩΝ Αναπτυξιακή Κρήτης.

Ο νομικός σύμβουλος Ευτύχης Μαυρογένης, πρότεινε στην Υφυπουργό, να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της αναδοχής-φιλοξενίας παιδιών σε οικογένειες της Κρήτης, σε περίπτωση που τα κτίρια δεν επαρκούν για να γίνουν οι κατάλληλες δομές. Η . Μιχαηλίδου, ανέφερε με την σιερά της, ότι στα σχέδια του Υπουργείου, είναι και η αναδοχή παιδιών σαν τελευταία επιλογή, ωστόσο, η ίδια θα φροντίσει ώστε να ανέβει στις πρώτες επιλογές καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι ο δήμος Χανίων, έκανε προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ενώ εξέφρασε και την επιθυμία του να φιλοξενήσει τα παιδιά στις δομές. “Θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτή την σημαντική διαδικασία βοήθειας και αυτά τα παιδιά να βρουν ένα σπίτι. Το πρ΄΄ογραμμα είναι ήδη ενεργό και με ορίζοντα το τέλος του 2021, στην πρώτη του φάση, να έχουμε δημιουργήσει τις πρώτες δομές, στον δήμο και στον νομό Χανίων”.