“Εγχειρίδιο” προστασίας των ζώων δια χειρός Κρητικού αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

Η ηγεσία της τοπικής ΕΛΑΣ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της προστασίας των ζώων και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι δράσεις της.


Τα αλλεπάλληλα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην Κρήτη επιβάλλουν στην τοπική ηγεσία της ΕΛΑΣ να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για την διαχείριση τους με στόχο την προστασία ανυπεράσπιστων ζώων και την τιμωρία των κακοποιητών.

Μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Κώστα Λαγουδάκη, θα διεξαχθούν ημερίδες και στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις του νησιού με στόχο την ενημέρωση των αστυνομικών για την ισχύουσα νομοθεσία και πώς ακριβώς θα πρέπει να διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά. Η ηγεσία της τοπικής ΕΛΑΣ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της προστασίας των ζώων και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι δράσεις της.

Ένα βιβλίο «Βίβλος» από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Ν. Χρυσάκη

Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται και η έκδοση του βιβλίου-οδηγού του Αστυνομικού Υποδιευθυντή Ηρακλείου Νίκου Χρυσάκη, ο οποίος κατά γενική ομολογία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στο θέμα της προστασίας των ζώων. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που φιλοδοξεί να αποτελέσει την «Βίβλο» του κάθε αστυνομικού ως προς την διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Αριθμεί 530 σελίδες και αποτελεί έναν πανδέκτη νομοθεσίας.

Εκκρεμεί η τυπική έγκριση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την έκδοση και εν συνεχεία αποστολή του σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Επικράτειας.

Ήταν χρόνια πριν όταν ο κ. Χρυσάκης «διέγνωσε» ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει σε βάθος χρόνου οπότε και ένιωσε την ανάγκη να το προσεγγίσει εγκληματολογικά. Και σήμερα δικαιώνεται. Όπως εξομολογείται, η ενασχόληση του με το συγκεκριμένο θέμα, τον άλλαξε ως άνθρωπο, άλλαξε την οπτική του για την ζωή και την καθημερινότητα.
Το βιβλίο είναι γραμμένο στην «γλώσσα» του αστυνομικού προκειμένου να τον κάνει κοινωνό του και να του δώσει σαφείς κατευθύνσεις για το πώς ακριβώς πρέπει να κινηθεί και να διαχειριστεί το κάθε περιστατικό που καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς να εγκλωβίζεται σε κενά και ασάφειες.

Μέσα από το βιβλίο αυτό ο αστυνομικός μπαίνει ουσιαστικά στην διαδικασία της εκπαίδευσης τόσο σε επίπεδο διατάξεων και ερμηνειών όσο και νοοτροπίας. Θα έχει δηλαδή έναν «μπούσουλα» αναφορικά με το τι πρέπει να πράξει αφού θα έχει άμεση πρόσβαση στο γνωστικό αντικείμενο, παράλληλα όλο αυτό θα ενδυναμώσει τα αντανακλαστικά των φιλοζωικών ανησυχιών του.

Το βιβλίο θα παρέχεται δωρεάν και ο συγγραφέας ευελπιστεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο πρακτικό οδηγό που θα εξελίξει τους αστυνομικούς στην διαχείριση τέτοιων περιστατικών. «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι τα ζώα δεν είναι πράγματα. Είναι πλάσματα που έχουν συναισθήματα».